Osmorka na Dan državnosti potpisuje sporazum s HDZ-om

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/bingoosmica/

U prostorijama Socijaldemokratske partije BiH danas je održan sastanak lidera stranaka koji čine Osmorku. Na sastanku je finaliziran Sporazum programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za predstojeći četverogodišnji mandat.

Sporazum predstavlja okvir za buduće djelovanje, odnosno, temelj buduće koalicije sa drugim strankama.

Dokument, kako je saopćeno, sadrži smjernice, načela i ciljeve programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022. -2026. godine.

Na osnovu preliminarnih dogovora u petak, 25. novembra, u Parlamentu BiH sporazum će potpisati u ime Osmorke Nermin Nikšić i Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH.

Sastanku su prisustvovali predsjednici SDP-a, Naše stranke, NiP-a, Stranke za BiH, Za nove generacije, NES-a, PDA i BHI-KF.

Današnji sastanak Osmorke je održan nakon razgovora Bakira Izetbegovića, Nermina Nikšića i Željka Komšića.

Ovo znači da će vlast na nivou FBiH činiti Osmorka i HDZ, dok SDA nakon dugo godina odlazi u opoziciju. Ovakav epilog će se vjerovatno prenijeti i na državni nivo gdje će se HDZ-u i Osmorki pridružiti SNSD.

Treba podsjetiti da je proteklog vikenda u Mostaru održani odvojeni sastanci Čovića i Konakovića te Čovića i Dodika.

Kako saznajemo, ti razgovori su uslijedili nakon što je Osmorka uvjerila buduće partnere da je riješila sve “zadatke” na nivou Federacije BiH odnosno da će imati kontrolu u Klubu Bošnjaka u Domu naroda federalnog parlamenta što je ključ i za državni nivo vlasti.

klix.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/