VLATKO GLAVAŠ ZA HAYAT.BA: Tačno je da sam konkurisao za direktora N/F SBIH!

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Kako saznaje portal Hayat.ba proslavljeni bh.nogometni stručnjak iza kojeg je zavidna nogometna karijera nedavno je konkurisao za mjesto tehničkog direktora u N/F SBIH.

Odlučili ste se za povratak u sport?

– Definitivno, vraćam se sportu, svojoj staroj ljubavi. Mislim da je dosta od mene kada je riječ o politici. U fudbalu još mogu mnogo, praktično tek ulazim u prave trenerske godine, kazao je Glavaš za portal Hayat.ba

Imamo saznanja da ste predali papire, odnosno konkurirali za poziciju tehničkog direktora u N/F Savezu BiH?

-To je tačno, krajem septembra bio je rok za predaju dokumenata. Predao sam po zakonskoj proceduri sve potrebne papire i vjerujem da će u narednom periodu biti više govora o tome.

Šta se tačno traži za poziciju na koju ste konkurirali?

– Svi kandidati su trebali ispunjavati i sljedeće uvjete: Da imaju najmanje SSS, posjedovanje UEFA Pro licenca za nogometnog trenera, da uživaju veliki ugled u nogometnoj karijeri kao igrač ili trener i poznavanje jednog od službenih jezika UEFA. Zapravo, sve što je traženo u konkursu, ja sam dostavio u Savez. Imam ostvarenu igračku i trenersku karijeru, inozemnu karijeru, sportski ugled, suradnju sa velikim klubovima u Evropi, prijatelje iz svijeta sporta širom svijeta, a moja ljubav prema domovini i Reprezentaciji  je neupitna.

Imate li informaciju ko su Vaši protukandidati?

-Zvanično ne, iako se špekuliše nekim imenima, zvanična potvrda nije stigla iz N/F Saveza BiH.

Krajem septembra je bio rok za predaju dokumenata, do ovog momenta Savez nije izlazio u javnost sa informacijama u vezi sa konkursom, kandidatima, zašto?

– Mislim da je Savez trenutno sve svoje snage usmjerio na preostale kvalifikacione utakmice naše A selekcije, vjerujte i ja bih isto postupio. Najvažnije je da naša reprezentacija ostvari dobar rezultat i da se ponovo radujemo odlasku na jedno veliko takmičenje. Siguran sam da će se nakon utakmica u novembru, mnogo više znati o ovom konkursu. Onda slijedi zakonska procedura, izvršni odbor itd.

Proteklih mjeseci promovirali ste svoju knjigu „Kapiten jednog teškog vremena“. Kakve su Vaše dalje aktivnosti?

– Knjiga je logičan slijed dešavanja. Sve ono što sam kroz sportsku karijeru osjećao, proživljavao želio sam prenijeti na papir. Mnogo lijepih i manje lijepih trenutaka sam prošao, ali bilo je i teških situacija, odluka koje sam morao donijeti. Naslov moje knjige mnogo govori, bio sam kapiten Reprezentacije BiH u jednom zaista teškom vremenu. Ipak, kad sagledam sve kroz šta sam prošao, čega sam se sve odrekao, ponovo bih isto odabrao. Dok sam živ, moja jedina domovina je BiH.

I za kraj, možete li biti novi tehnički direktor N/F Saveza BiH?

– Ako je suditi po referencama i onome što je traženo na konkursu, ja zadovoljavam sve kriterije. Ipak, kako sam rekao, nemam zvanične informacije tako da ne bih špekulisao. Mislim da sve mora proći zakonsku proceduru i nadam se da će javnost vrlo brzo imati informacije

Vlatko Glavaš, bivši igrač, kapiten, trener reprezentacije BiH  od nogometne karijere oprostio se kako to i legendama dolikuje, u susretu sa reprezentacijom Svijeta na Koševu 2000.godine.

“Vlatko Glavaš“ prolamalo se Koševom, dok su navijači sa suzama u očima pozdravljali svog kapitena, čovjeka iz naroda, pravog Bosanca i Hercegovca.

Svoje prve igračke korake napravio je u FK Iskra Bugojno, zatim nastupa za njemačke klubove Rot-Weiss Essen, Wuppertaler SV, od 1993 do 1997.  igrao je za Fortuna Düsseldorf u njenim najsjajnijim danima u historiji, te hrvatski Osijek.

Nakon igračke, posvetio se trenerskoj karijeri. Vodio je Wsv Wuppertal, SF Sodingen, SF Baumberg, Turu Dusseldorf. Nakon toga Glavaš je od 2002. do 2007.godine bio trener u stručnom štabu A reprezentacije koju je sa klupe predvodio Blaž Slišković. Vodio je i timove u Njemačkoj, Hrvatskoj, u našoj zemlji Olimpic, Slobodu i Čelik. Nakon sportske karijere, Glavaš je bio i politički angažiran i to u rodnom Bugojnu.  Odlučio je da se ponovo aktivira u sportu i da se vrati tamo gdje i pripada.

hayat.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/