Vlada SBK odlučila povećati plaće za više od 5.200 budžetskih korisnika

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/kataloskaponudatehnike/

Vlada Srednjobosanskog kantona (SBK) utvrdila je u četvrtak prijedlog rebalansa proračuna za ovu godinu kojim je planirano da on iznosi oko 219,3 miliona maraka, što predstavlja povećanje za 18,4 miliona maraka.

Ovim rebalansom je, među ostalim planirano povećanje bruto plaća za više od 5.200 budžetskih korisnika, za što je ukupno predviđeno oko 4,1 miliona maraka dodatnih sredstava.

Ministar finansija SBK-a Zoran Marković kazao je Feni kako je predviđeno povećanje osnovice za obračun plaća s 250 na 265 maraka, odnosno za šest posto, i to za period od 1. jula do 31. decembra 2018. godine.

Marković je, također, podsjetio kako će, temeljem potpisanog Kolektivnog ugovora, doći i do izmjene koeficijenata za obračun plaća nastavnika u osnovnim školama, te pomoćnog osoblja u osnovnim i srednjim školama, kao i izjednačavanja koeficijenata direktora u osnovnim s onima u srednjim školama.

Ministar smatra kako je odluka o povećanju plaća proračunskih korisnika opravdana, s obzirom na to da, kako je kazao, nisu visoka primanja državnih službenika i namještenika u SBK-u.

– Ne znam zbog čega bi ikome smetalo da dođe do ovog uvećanje plaća ukoliko se ima u vidu da uposlenik sa srednjom stručnom spremom ima osnovnu plaću nešto veću od 620 maraka – kazao je Marković.

Za finansiranje troškova prijevoza učenika rebalansom je planirano 400.000 maraka više u odnosnu na prethodni period, s obzirom na izmjene Zakona kojima je određeno da plaćeni prijevoz imaju učenici koji su od škole udaljeni najmanje dva kilometra, umjesto dosadašnja četiri kilometra.

Rebalans budžeta, koji je utvrdila Vlada SBK-a, bit će upućen kantonalnoj Skupštini na potvrđivanje.

Fena/Fokus

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o