Vlada FBiH: Uskoro oštriji uvjeti za penzije

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Utvrđen je i tekst javnog natječaja i imenovana natječajna komisija, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću…

Federalna vlada se upoznala o informaciji o radu međuresorne Radne skupine za izradu tekstova Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju i Zakona o organizaciji penzionog i invalidskog osiguranja, te ocijenila da ponuđeni koncepti mogu biti dobar polazni temelj za izradu nacrta ovih zakona.

Među najbitnijim promjenama u odnosu na postojeći zakon, odnosno sistem penzionog i invalidskog osiguranja, jeste izmjena načina obračuna penzionog osnova kroz bodovni sistem. Predviđeno je i postupno povećavanje prijevremene starosne granice odlaska u penziju, pooštravanje uvjeta za invalidsku i porodičnu penziju i procesa za njihovo stjecanje. Uz povećanje financijske discipline i obuhvata penzionim sistemom, planirano je uvođenje adekvatnih stopa doprinosa za takozvani beneficirani radni staž.

Za provedbu penzione reforme u Federaciji BiH nisu potrebna dodatna financijska sredstva iznad predviđenih prihoda, odnosno doprinosa za penziono osiguranje i obveznih transfera po osnovi posebnih propisa. Upravo zbog činjenice što je u tijeku izrada novog teksta Zakona o penzionom i invalidskom osiguranju, Vlada Federacije BiH danas nije prihvatila inicijativu Institucije ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine za dopunu članka 60. postojećeg Zakona o penzionom i invalidskom osiguranju, koja se odnosi na omogućavanje ostvarivanja prava na porodičnu mirovinu i izvanbračnom drugu, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

prvi.tv

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/