Vlada FBiH spremila rješenje za kladionice

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/bingoosmica/

Time bi Vlada mogla staviti tačku na višemjesečna prepucavanja o nedovoljnom oporezivanju kladionica koja su dobrano uzdrmala javnost- piše Avaz

Federalna vlada naredne bi sedmice trebala utvrditi rješenje o oporezivanju kladionica i drugih priređivača igara na sreću, potvrdila je jučer za “Avaz” federalna ministrica finansija Jelka Milićević. Time bi Vlada mogla staviti tačku na višemjesečna prepucavanja o nedovoljnom oporezivanju kladionica koja su dobrano uzdrmala javnost.

Opravdano i osnovano

– Poslije silne priče i nepotrebnog podizanja temperature došlo je vrijeme da se spusti lopta i da se stvari vrate na pravi put. Očekujem da bismo naredne sedmice mogli imati rješenje koje će krenuti prema Parlamentu. Imat ćemo razrađeno ono što je opravdano i osnovano, a ono što nije objasnit ćemo zašto nije – kazala nam je ministrica Milićević.

I poslanik SDA u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta Amir Zukić jučer je “Avazu” potvrdio da ga je premijer Fadil Novalić informirao da izmjene zakona o igrama na sreću te o porezu na dohodak idu u dobrom smjeru, na način da se „oporezuju sve vrste klađenja, odnosno da se oporezuje ono gdje je sigurno dolazilo do manipulacija”.

– Predložili smo da se dobici oporezuju na mjestu gdje igrač učestvuje u klađenju, to jest gdje troši novac, a ne po mjestu registracije kladionice. Sugerisali smo da sredstva idu po mjestu uplate ili u federalni budžet, odnosno da se usmjere za penzije ili u neka nužna davanja – kazao nam je Zukić.

Ministrica Milićević, pak, za naš list istakla je da će biti sagledane sve varijante te upozorila da za sve što se predlaže mora postojati podloga, za svaku predloženu aktivnosti adekvatna simulacija.

Više inicijativa

– Imali smo tih pet do šest inicijativa, a vidjeli smo da su onda dorađivane. Dakle, nije se prišlo ozbiljno toj problematici, a ona zahtijeva stalne analize. Zbog toga smo čekali vrijeme da se ta priča vrati u Vladu, jer uvijek kada bi se išlo drugim smjerom, bilo je problema u implementaciji – kazala je Milićević.

Ministrica Milićević navela je da nadležna služba radi svoj posao.

– Mnogi ne znaju da u Ministarstvu postoji jedna cijela služba koja se bavi samo ovom problematikom. Zbog toga sam od samog početka stajala u odbranu digniteta Ministarstva i struke – istakla je Milićević.

Temeljite promjene

Zukić očekuje da će doći do temeljitih promjena i da će svi učesnici u klađenju biti oporezivani.

– Mislim da ovdje ima opravdanosti za hitna rješenja, jer svakim danom država gubi – naglasio je Zukić.

avaz.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/