Uvode se nova pravila u zdravstvu: Pacijenti i Zavod plaćat će samo usluge koje im liječnici u bolnici mogu pružiti

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Poseban naglasak u raspravi bio je na potrebi konsolidacije dugova bolničkih ustava te mijenjanja postojećeg načina financiranja zdravstvenog sistema

Zbog nezavidne situacije u kojoj su se našli klinički centri u Federaciji BiH, prošli tjedan održana je tematska sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH na kojoj su razmatrani prijedlozi rješenja za najvažnije institucije na području Federacije. Sjednica je održana u četvrtak, a dan ranije Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, univerzitetskim kliničkim centrima u Tuzli i Sarajevu, kao i RMC-u “Dr. Safet Mujić” u Mostaru, blokirani su računi te od tada Porezna uprava FBiH odlučuje koje su liječničke usluge građanima potrebne, a koje ne.

Budući da su bili upoznati s blokadom računa i posljedicama do kojih ta situacija može dovesti, izaslanici su u jednom od svojih zaključaka zadužili Vladu FBiH da naloži Poreznoj upravi FBiH da prekine blokadu računa zdravstvenih ustanova do donošenja Zakona o financijskoj konsolidaciji zdravstvenih ustanova u FBiH, međutim, blokada i dalje traje. Na spomenutoj sjednici je, uz konstataciju kako je sustav zdravstva u FBiH u vrlo teškom stanju, a dugovi javnih zdravstvenih ustanova kojima je suosnivač FBiH dosegli iznos od oko 370 milijuna KM, otvorena široka rasprava u kojoj su sudjelovali svi važniji čimbenici u sustavu zdravstva, od ministara, preko čelnika zdravstvenih ustanova, udruženja liječnika i pacijenata te izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH.

“Stanje u zdravstvu jako je teško, toliko da ćemo vrlo skoro, možda čak i za nekoliko dana, morati nešto mijenjati, vrlo moguće i smanjiti broj usluga”, izjavio je tada dr. Ante Kvesić, ravnatelj SKB Mostar. Poseban naglasak u raspravi bio je na potrebi konsolidacije dugova bolničkih ustava te mijenjanja postojećeg načina financiranja zdravstvenog sustava.

“Ako su sanirani rudnici i željeznice, zašto ne bismo sanirali i stanje u zdravstvu te dio sredstava od trošarina na duhan i alkohol preusmjerili i u zdravstvo”, istaknuo je tom prilikom Vjekoslav Mandić, federalni ministar zdravstva. Izlječenja teško oboljelog sustava zdravstva u FBiH nema ni bez bolje naplate doprinosa, istaknuto je prilikom rasprave.

“Nepošteno je da oni koji pružaju najviše usluga imaju i najveća dugovanja jer najviše rade. Moramo kontrolu naplate doprinosa vratiti onima koji su za to mjerodavni. Ovih dana svim zdravstvenim ustanovama dijelom su blokirani računi. Mislim da Vlada treba za to naći rješenje u što skorijem roku jer vremena više nema”, upozorio je Tomislav Martinović, predsjednik Kluba Hrvata.

“Ključ rješenja problema u zdravstvu je u tomu da novac treba pratiti pacijenta i usluge koje mu se pružaju. Danas imamo bolnice u kojima nikad nije bilo poroda ni operacija, a plaćamo ih. Smatram da sredstava u zdravstvu ima, ali je problem u njihovoj disperziji”, istaknula je prilikom rasprave Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH. Tematska sjednica Doma naroda rezultirala je usvajanjem zaključaka klubova Hrvata i Bošnjaka, čijom bi se provedbom trebalo popraviti stanje u zdravstvu i sanirati dugovi zdravstvenih ustanova, odnosno početi s liječenjem “oboljelog” zdravstvenog sustava u FBiH.

depo.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/