Viroze i ujedi insekata najčešći razlozi posjete ljekarima

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Posljednjih dana u Službu hitne pomoći ovdašnjeg Doma zdravlja dolaze, uglavnom, pacijenti s povećanom tjelesnom temperaturom, a u nešto većem broju registrovane su i viroze, rekla je u izjavi za RTV Bugojno dežurna doktorica Ilhana Bevrnja.

Nagle vremenske promjene, praćene oscilacijama u vrijednostima temperature, negativno se reflektuju na zdravlje građana. Ipak, u Službi hitne pomoći Doma zdravlja Bugojno ne bilježe masovniji dolazak pacijenata kod kojih se zdravstveno stanje pogoršalo kao posljedica aktuelnih vremenskih prilika, već zbog prisutnih viroza u ujeda insekata, a često i zbog neadekvatne ishrane pojedinih građana.

U posljednje vrijeme imamo prisutnu crijevnu virozu, povećen je broj pacijenata koji se javljaju zbog povraćanja. Razlozi mogu biti i u neadekvatnoj ishrani.Ramazan je, tako da pacijenti znaju doći s povišenim pritiskom i glavoboljom, tako da bih njima, u svakom slučaju, preporučila malo laganiju ishranu za vrijeme iftara. Također, povećan je broj pacijenata zbog uboda insekata. Zavisno od slučaja, takvim pacijentima obično preporučujemo stavljanje hladnih obloga, neku kremu ili antialergijski lijek, naglasila je.

Kako je u prošlu nedjelju kalendarski nastupilo ljeto koje bi, po najavama meteorologa, mogli obilježiti veoma topli i sunčani dani, s povremenim pljuskovima, pitali smo doktoricu Bevrnja i o tome kako se zaštititi od ljetnih vrućina i sparnog vremena, odnosno prevenisati tegobe koje, eventualno, mogu nastati kao posljedica takvog vremena.

Ko može, neka izbjegava kretanje na otvorenom. Dobro bi bilo da borave u zamračenim i zahlađenim prostorijama, i da konzumiraju manje kaloričnu hranu, voće i povrće, i što više tečnosti. Hronični bolesnici morali bi svoju terapiju redovno i na vrijeme uzimati, naglasila je dr. Bevrnja.

Dodala je da pomoć u Službi hitne pomoći Doma zdravlja Bugojno radnim danima u prosjeku zatraži 30-40 pacijenata, a budući da ostale službe vikendom ne rade, neradnim danima je taj broj duplo veći.

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o