Veliki i jedinstveni Pejaković opet u svome Bugojnu

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Sinoć u 20,00 h u Pozorišnoj dvorani KSC-a Bugojno gostovao najbolji bosnskohercegovački glumac svojom novom predstavom „Tragedy“ I. dio. Gledalaca oko stotinjak, i kako reče vezan je za Bugojno porodicama Trogrlić, Kolovrat i Subašić a počesto je ljeti i boravio u Bugojnu kod svoje bake u Malom Selu.

Profesionalac i u svojoj 70-oj godini držao je virtuozno maherski pažnju prisutnih skoro sat i pol.

Ali evo kratki tekst o njegovom gostovanju kod nas iz 2015. i predstavi “Ućerivanje”.

Izvorna narodski originalno sočna umjetnost krajnje pojednostavljena a istovremeno dubokoumno kompleksna, razumljiva i onom ko nije baš previše obrazovan da je potpuno i iz prve dokuči a svojom složenom jednostavnosti i poučnošću zaintrigira i one najobrazovanije i najinteligentnije zahtjevnike.

Kako je ta prijemčiva simbiotička razumljivost potpune jasnoće postignuta?

Pa puštanjem cjelovitog spektra umjetnosti koju stvara i oblikuje sam život bez previše ubačenih umjetnikovih intervencija i sve to biva samo gusto impregnirano umjetničkom oplemenjenošću najvećih i najboljih virtuoza drame odnosno monodrame a čiji je neprikosnoveni demijurg na prostorima bivše Juge zasigurno veliki i neponovljivi JOSIP PEJAKOVIĆ.

On već desetljećima uspješno i vjerno prikazuje ono što mi doista jesmo: i grubi i krhki, pametni i (pri)glupi, hrabri i prilagodljivi, ali stalno latentno dostojanstveni i počesto čak dječije naivni i bezazleni a starački opet duboko mudri da shvatimo i otkrijemo i najdublje životne tajne i predočimo ih zorno i duhovito cijelome svijetu i to onako simpatično sirovo, krajnje ogoljeno, originalno da svima ostane duboko utisnuto u dušu, srce, um kao neizbrisivi žig usklađenosti i sadejstva nepredvidivog života i profinjene umjetnosti.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/