Održana projekcija filma “Bogatstvo različitosti” (VIDEO)

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Pod pokroviteljstvom fondacije Humanity in Action BiH snimljen je kratkometražni film „Bogatstvo različitosti“ koji je nedavno prikazan u zgradi Networksa u Sarajevu.

Autori filma su Emina Mušija iz Kaknja, Nizama Hubljar iz Donjeg Vakufa, Mirza Srna iz Sarajeva i Lejla Bašić iz Bihaća.

Glavne aktere čine mladi ljudi iz različitih sredina i potpuno drugačijih profila sa istom porukom. On pričaju o svojim iskustvima u glavnom gradu BiH, koliko su bili (ne)prihvaćeni i kako su se uklopili u svakodnevnicu.

Kroz ovaj video nastoji se ukazati na pojedinca i skupina, te kulturne vrijenosti naših zajednica sa namjernom da se podigne svijest mladih o dostojanstvu i poštivanju vrijednosti svake osobe. Pored toga nastoji se pojačati svijet šire javnosti o tome koliko smo mi kao država i društvo bogati nacionalnim manjinama, kulturnim i jezičkim različitostima i koliko je važno da sve to očuvamo i njegujemo. Različitosti su bogatstvo zemlje u kojoj živimo, a ne razlog na nove sukobe i potrebno je da se poštujemo, razumijemo i međusobno poržavamo.

Cilj i suštinu filma pojasnili su nam svi članovi ekipe i takođe su iznasnili svoja mišljenja :
„Željeli smo da na jedan način poništimo sivilo koje nam se konstantno kroz medije nameće zbog prepreka, predrasuda i htjeli smo da obavijestimo javnost o tome da je Sarajevo kao i BiH jako bogato različitostima te bi kao takvo trebalo da nas približava jedne drugima, a ne da nam stvara prepreke u stvaranju novih prijateljstava. U početku smo bili skeptični jer je škakljiva tema, ako se tako mogu izraziti, ali smo na sebe preuzeli taj rizik i odvažno ušli u ovu priču i bili pozitivno iznenađeni. Ono što smo željeli postići sa ovim filmom jeste motivisati javnost da u svojoj svijesti izbriše te barijere koje su generacijama ustaljene u razmišljanje i da prihvate raznolikost kao najveće bogatstvo.“ kazala je Emina Mušija

 

„ Vjersku i nacionalnu pripadnost nismo u mogućnosti da biramo, jer to dobivamo po rođenu, ali zato nas ona ne smije određivati kao osobe. Međuljudski odnosi zavise od toga koliko smo bliski, a od te bliskosti zavise naše ljudske vrijednosti. Povezanost sa drugima i stvaranje tolerantne zajednice sa svim različitostima trebale bi biti najviše vrijednosti svake osobe.“ kazao je Mirza Srna

„ Bitno je naglasiti da u našoj zajednici vlada najveće nepovjerenje i tenzije, jer je današnje društvo optrećeno etnonacionalističkom propagandom od koje nismo pošteđeni ni mi mladi. Takva propaganda stvara uslove za širenje međuetničkog nepovjerenja i ogornčenosti. Svjesni te činjenice odlučili smo se za ovu temu i kroz ovaj kratkometražni film nastojimo „doprijeti“ do cjelokupnog bosanskohercegovačkog društva.  Bogatstvo različitosti svih nas čini nas velikim pred ljudskim očima, razlike su tuda nas privlače i vode ka boljem dijalogu za buduća vremena koja dolaze. Na kraju je bitno uspostaviti međusobni dijalog i toleranciju, jer jedino  na taj način možemo se približiti jedni drugima, a sve sa ciljem izgradnje mira i uvažavanja drugog i drugačijeg što i jeste bogatstvo različitosti.„ kazala je Nizama Hubljar

„Nije cilj svake individue  da postane kao neko drugi, potrebno je da se međusobno razlikujemo, ali i da se poštujemo zbog toga. Različitost, prije svega, osobito doživljavam prilikom susreta kako sa mladim, tako i starijim ljudima, sa prijateljima, bez obzira na vjeru i naciju. Mene kao čovjeka, obogaćuje i čini sretnijom to poštivanje drugog u njegovoj različitosti. To je tolerancija. Ono što skraćuje naše poglede, ono što nas čini siromašnim je što se bojimo različitosti, bojimo se popričati sa samim sobom, bojimo se družiti, bojimo se sumnje. Prije svega mislim na mlade ljude. Ne dozvolimo da nas dijele, budimo pametni, ne bojmo se, hrabro pogledajmo u lice različitosti. Upravo to nastojimo prikazati kroz naš film i nastojimo prenjeti ovu poruku svim ljudima.“ kazala je Lejla Bašić.

Humanity in Action BiH se bavi neformalnim obrazovanjem mladih i već duži niz godina djeluje na prostoru Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Sarajevu. HiA svake godine implementira projekat “Poticanje demokratskih vrijednosti i aktivnog građanstva među mladima”, osmomjesečni projekat za 15 mladih lidera širom Bosne i Hercegovine. Prvi modul sadržavao je dnevna predvanja i diskusije sa renomiranim akademicima, novinarima, političarima, aktivistima i trajao je 10 dana. Drugi dio modula održan je u Nemu i cilj tog modula je usvajanje znanja o projektnim prijedlozima. Tu su učesnici podjeljeni u 4 grupe sa zasebnim projektnim temama, među kojima je i projekat “Bogatstvo različitosti”

Film prikazan na promociji možete pogledati ispod:

Cijelu verziju filma možete pogledati ispod:

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/