Važno upozorenje iz MUP-a SBK

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Naše Ministarstvo je u više navrata upozoravalo građane na učestale internet prevare, kao i zloupotrebe bankovnih kartica  koje se manifestuju u raznim oblicima (npr.traženje broja bankovne kartice od tzv.„službenika banke“ u svrhu uplate novčane nagrade i sl.), a koje uglavnom za posljedicu imaju nastanak materijalne štete. 

Tom prilikom navedeni su različiti oblici nezakonitih aktivnosti koji su evidentirani, a po kojim su policijski službenici postupali, uključujući i slučajeve koji su uspješno rasvijetljeni.

Postupajući po ovoj problematici, policijski službenici su, između ostalih, evidentirali internet prevare koje se manifestuju na veoma specifičan način. Naime, radi se o internet prevarama gdje se građani kontaktiraju putem e-maila ili nekom drugom vrstom internet komunikacije, od strane osoba (muškarca ili žene) koje se predstavljaju kao pripadnici Oružanih snaga SAD-a (često kao učesnici u mirovnim misijama u Siriji, Iraku i sl.). Tom prilikom, oni nude građanima da im pošalju veću količinu novca koju su pronašli u tim misijama, a zauzvrat da bi se to realizovalo, od građana traže da im uplate određenu količinu novca, ili da im pošalju svoje lične podatke (broj bankovne kartice, lične karte i sl.).

U ovakvim i sličnim situacijama građani veoma često budu prevareni tako što uplate određeni iznos novca ili daju navedene podatke i na taj način omoguće prevarantima da im nanesu materijalnu štetu.

Shodno navedenom, upozoravamo građane da vode računa o svim oblicima internet prevara, uključujući i ovaj specifični obllik, jer jedino na takav način mogu spriječiti prevarante da ih materijalno oštete. 

U saradnji sa nadležnim tužilaštvom službenici policije u okviru svojih nadležnosti poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje na rasvijetljavanju ovakvih i sličnih prevara, kao i na procesuiranju njihovih počinalaca.

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o