Bugojanski studenti pitaju: Gdje su stipendije? Bugojno Danas saznaje: U ladicama Općine

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/kataloskaponudatehnike/

Studentska godina širom BiH je završila prije više od mjesec dana a stipendija u Bugojnu ni na vidiku.

Nekolicina bugojanskih studenata se javila u redakciju portala Bugojno Danas sa upitom: Šta se dešava sa stipendijama? Nova studentska godina počinje uskoro, studenti se moraju spremiti za nove troškove a dobijenu stipendiju za prethodnu godinu u iznosu od 1000 KM još nisu dobili.

Početkom sedmog mjeseca komisija Općinskog vijeća za dodjelu stipendija na čelu sa Harisom Haznedarevićem je objavila rang listu u kojoj navodi da će svi studenti dobiti stipendiju koji su predali dokumentaciju ali pod uslovom da nisu korisnici kantonalne stipendije što ukupno iznosi 214 studenata.

Kako saznajemo od izvora iz Općine Bugojno bliskog portalu Bugojno Danas, svi ugovori su spremni, čeka se samo sjednica Općinskog vijeća koje mora potvrditi konačnu rang listu kandidata (njih 214) koju je utvrdila komisija za dodjelu stipendija.

Prema poslovniku o radu Općinskog vijeća Bugojno članom 56. je propisano da se Redovne sjednice održavaju najmanje jednom mjesečno a po potrebi i češće.

Vladajuća većina SDA i HDZ grubo krše poslovnik o radu Općinskog vijeća te sjednice Općinskog vijeća nije bilo duže od 3 mjeseca.

Postavlja se pitanje, da li Općina ima novca za isplatu pomenutih stipendija za koje je potrebno izdvojiti 214 000 KM.

Ugovori o stipendiranju spremno čekaju u ladicama Općine Bugojno dok SDA i HDZ ne vide problem što studenti nisu dobili stipendiju a pitanje je kad će je i dobiti jer je morao biti raspisan i konkurs za stipendije za novu studentsku godinu 2021/2022.

Ovim putem pozivamo načelnika Hasana Ajkunića, većinu u Općinskom vijeću SDA i HDZ da se oglase i kažu, zašto nema stipendija i kada će biti zakazana sjednica Općinskog vijeća koje nema više od 3 mjeseca a po poslovniku o radu mora biti zakazana najmanje jedna mjesečno.

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o