Vapaj vlasnika nargila barova: Zakon nije fer, u nargili ima samo 23 posto duhana!

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Smjesa za nargilu, u svom sastavu ima: med 37%, glicerin 33%, prirodni prehrambeni okusi 7% i duhana 23%, iz navedenog se jasno da zaključiti da smjesa za nargilu nema 100% procenat duhana

Udruženje vlasnika nargila barova i ljubitelja nargile – vodene lule “Nargila” ponovo se oglasilo povodom Nacrta zakona o ograničenoj upotrebi duhana koji je usvojen u Parlamentu FBiH, a koji nargilu tretira jednako kao i duhan. Njihovo otvoreno pismo prenosimo u cjelosti:

Nacrt zakona o ograničenoj upotrebi duhana koji je usvojen u Parlamentu FBiH, nargilu kao osnovni proizvod nargila barova, tretira potpuno isto kao rezani duhan, cigarete i duhanske proizvode što samim tim ugrožava poslovanje nargila barova, tačnije dovodi do potpunog zatvaranja i zabrane jedne cijele branše koja je poznata u cijelom svijetu.

S obzirom da je u toku javna rasprava za navedni Nacrt zakona, želimo upoznati javnost sa slijedećim činjenicama: ovim Zakonom smjesa za nargilu je poistovjećena sa rezanim duhanom, što u stvarnosti ne odgovara istini. Smjesa za nargilu, u svom sastavu ima: med 37%, glicerin 33%, prirodni prehrambeni okusi 7% i duhana 23%, iz navedenog se jasno da zaključiti da smjesa za nargilu nema 100% procenat duhana, te da ne pripada kategoriji rezanog duhana, te samim tim ni duhanskog proizvoda, smjesa za nargilu je duhanski derivat.
Nargila – vodena lula, kao proizvod nije obuhvaćena ovim zakonom niti u jednoj državi Europske unije, posebno ne na način kako se to želi predstaviti našoj javnosti, zašto posjedujemo relevantne dokaze. U svim zemljama Europske unije u kojima je na snazi ovaj Zakon, i u kojima je zabranjena konzumacija duhanskih proizvoda na javnim mjestima, nargila, kao osnovni proizvod nargila barova nije zabranjena, i nargila barovi nesmetano posluju pod određenim uslovima koji su propisale te zemlje.

Usvajanjem ovog Nacrta, dovedeni smo pred svršen čin, jer niko od relevantnih institucija nije našao za shodno da pozove zainteresirane strane koje bi svojim sugestijama uticale na drugačiju formulaciju naše djelatnosti u Zakonu, niti je iko predvidio da će ukoliko Zakon usvoji u ovom obliku to značiti samo jedno, a to je zatvaranje svih nargila barova, kojima je suština postojanja pripremanje i usluživanje nargile.

Činjenica je da u Federaciji Bosni i Hercegovini posluje preko 150 nargila barova, u kojima nedvosmisleno radi veliki broj naših građana, što predstavlja podatak pred kojim se ne može zažmiriti.

U toku javne rasprave tražeći put da zaštitimo svoje elementarno ljudsko pravo – pravo na rad, stupili smo u kontakt sa pojedinim predstavnicima paralamentarnih stranaka, kao što su: SDP, Naša stranka, SBB i SDA, te im predočili naš problem i jasno ukazali na kršenje ljudskih prava – Član 15. Europske povelje o ljudskim pravima – Sloboda izbora zanimanja i prava na rad. Želimo napomenuti da smo naišli na razumijevanje i susretljivost kod gore navedenih predstavnika parlamentarnih stranaka, te se u konačnici nadamo da će prilikom usvajanja Zakona, prevladati razum i da nećemo biti jedina zemlja u Europi u kojoj je nargila zabranjena.

U skladu sa svim gore navedenim, mi, kao Udruženje, iskoristili smo svoje pravo i pokrenuli potpisivanje peticije na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, od strane svih onih koji direktno ili indirektno žive od ove djelatnosti, kao i od strane ljubitelja nargile.

Udruženje vlasnika nargila barova i ljubitelja nargile – vodene lule “Nargila”

depo.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/