Ustav BiH će se morati mijenjati ukoliko želimo u EU

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Ustav Bosne i Hercegovine morat će se mijenjati ukoliko zemlja želi postati punopravna članica Evropske unije, poručeno je danas sa sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, javlja Anadolu Agency (AA).

Govoreći na temu “Upitan je rezultat reformi u BiH bez ustavnih promjena”, pravnik i ekonomista Muhamed Mujakić istakao je da su “reforme u BiH nužne i neizbježne, u svakom segmentu politike, društva i ekonomije”.

“Reforme u BiH su neizbježne, nužne. Prije ili kasnije, evropskim integracijama i činjenicom da je BiH ozbiljno na putu ka EU, mi ćemo se morati prilagođavati. Međutim, naše političke elite se jako sporo dogovaraju oko nekih krucijalnih pitanja u korist građana i zato je važna i daljnja uloga međunarodne zajednice u BiH dok god BiH ne postane punopravna članica EU”, rekao je Mujakić.

Podsjetio je kako sve ustavne promjene moraju ići u korist građana jer upravo ustav predstavlja instrument koji je granat benefita građanima.

“Činjenica jeste da je problematična pravna priroda općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i Ustava BiH i evidentno je da će se Ustav BiH iz 1995. godine prilagođavanjem BiH EU morati postepeno, ali sigurno mijenjati. To što bude prije, to je veća korist i ide u interesu građanima BiH. Što prije shvatimo da su nam reforme neophodne i da moramo ići u tom smjeru, bit će nam svima bolje”, istakao je Mujakić.

Da je BiH načinila značajne korake u smislu reformskih promjena na putu prema EU smatra i Lada Sadiković, profesorica na Fakultetu za kriminologiju, kriminalistiku i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu.

Ona je podsjetila kako se najnovijim sastancima u Bruxellesu izmijenili prioriteti u smislu ekonomskih uslova koje BiH mora ispuniti, ali da je ostalo ispunjenje presuda Evropskog suda za ljudska prava.

“Mi smo u međuvremenu dobili i treću presudu Evropskog suda za ljudska prava (slučaj Pilav) što je direktno uvjet EU za pristupanje jer je to pravni kriterij jedne zemlje. Bez obzira jesmo li ispunili ekonomske kriterije i pokazali napredak u reformama, presude će se morati ispuniti. Pitanje presude Pilav nije samo pitanje doktora Pilava već svih građana. Tako da, na taj način svi bi dobili mogućnost da odlučuju svi građani o svim pitanjima”, naglasila je Sadiković.

fokus.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/