MAHMUTBEGOVIĆ: SDP i DF imaju potrebu da zaustavljaju dobre procese

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/ususretljetu

Posjeta člana Predsjedništva BiH i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića Kazanima, gdje je odao počast srpskim žrtvama, je za pohvalu, jer predstavlja korak ka gradnji suživota i pomirenja među narodima. Ocijenila je to u razgovoru za “Avaz” potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović, komentirajući događaj koji je obilježio ovu sedmicu.

Traume rata

– Armija RBiH u svom djelovanju nikada se nije koristila zločinima kao metodom u odbrani zemlje. Nažalost, dešavali su se pojedinačni slučajevi koje ne smijemo ignorirati. Treba, međutim, naglasiti da se u to vrijeme kada su se desili zločini na Kazanima rukovodstvo države BiH predvođeno predsjednikom Alijom Izetbegovićem izdiglo iznad toga i osudilo te zločine. Mislim da je to jedinstven slučaj da u jednom opkoljenom gradu gdje je bila borba za opstanak politički zvaničnici osude zločine pripadnika vlastitog naroda počinjenih nad drugima. Bošnjaci nisu za smisao uzeli osvetu već praštanje i poštovanje drugih – kazala je Mahmutbegović.

U razgovoru za naš list Mahmutbegović je prokomentirala i koaliciju SDA – SBB, rad Vlade, te djelovanje opozicije u FBiH. Govoreći o bošnjačko-hrvatskim odnosima u FBiH, ona je istakla da “iako nosimo teške traume iz rata, danas, nakon 20 godina, moramo se okrenuti ka budućnosti”

– Mogu reći da su odnosi između Hrvata i Bošnjaka konkretno u SBK, odakle ja dolazim, na zavidnom nivou. Jedini problem koji treba istaći vezan je uz obrazovanje. To se odnosi na probleme učenika iz bošnjačkog naroda u školama gdje je većinski hrvatski narod. To se treba riješiti na dobrobit svih – istakla je Mahmutbegović.

Za koaliciju SDA – SBB kazala je da predstavlja ključ stabilnosti Federacije, ali i države.

– Te stranke imaju kapacitet da profiliraju interes ne samo svog naroda već i svih građana. Lideri ove dvije najjače stranke pokazali su jednu izuzetnu političku mudrost te su stavili državu ispred interesa stranke. Tako i prijava o koaliranju na lokalnim izborima predata u ponedjeljak CIK-u samo pokazuje jasnu opredijeljenost da ove dvije političke opcije ne traju mjesec ili godinu već da predstavljaju budućnost u političkom djelovanju ove države – ocijenila je Mahmutbegović.

Mahmutbegović: Za svaku pohvalu je posjeta Izetbegovića Kazanima
Mahmutbegović: Za svaku pohvalu je posjeta Izetbegovića Kazanima

Vlada ima kapacitet

Za Vladu FBiH tvrdi da izuzetno dobro radi, jer je od samog početka na jakom reformskom kursu.

– Ona ima kapacitet. Posebno ohrabruje činjenica da radi na potrebnim mjerama iz Reformske agende. Stoga je veoma važno da postoji ova koalicija i potrebna parlamentarna većina – mišljenja je potpredsjednica FBiH.

Prokomentirala je i djelovanje opozicije, odnosno SDP-a i DF-a, a koja se često svojim zahtjevima obraća Ustavnom sudu FBiH.

– To je slabost opozicije i jedna potreba da se dobri procesi zaustavljaju. Ovi procesi koje provodi Vlada i reforme koje idu sigurno su za dobrobit građana. Opozicija je imala priliku u prethodnom mandatu da to uradi. Znate, nepopularno je donositi ovakve zakone koje sada donosi Vlada. To stalno pozivanje na Ustavni sud je osporavanje. Vide da ne mogu zaustaviti procese, ali nastoje ih usporiti – zaključila je Mahmutbegović.

Moramo popravljati zdravstveni sistem

– Dugi niz godina se pokazuje potreba za promjenama u zdravstvu. Ima mnogo nezadovoljstva, od korisnika do onih koji pružaju usluge. Disbalans je u sljedećem: na nivou FBiH imate zakone koji se donesu, ali nikada ne budu implementirani na nivou kantona, prvenstveno zbog finansijske situacije. Vrlo je važno da postojeći sistem počnemo drugačije koncipirati, ne čekajući reforme, koje su, naravno, nužne – kazala je potpredsjednica FBiH.

Prema njenim riječima, potrebna je racionalizacija zdravstvenog sistema.

– Svaki nivo zdravstvenog sistema, prvenstveno primarni, mora raditi posao za koji je zadužen te treba raditi na rasterećenju bolnica, sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite – smatra Mahmutbegović.

avaz.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/