UREDNIČKI KOLEGIJ “DNEVNOG AVAZA”: Ovo je brutalna demonstracija sile nad novinarima i urednicima, nećete nas uplašiti!

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) izvršili su danas nešto prije 15 sati upad u prostorije redakcije „Dnevnog avaza“ u Tešanjskoj ulici u Sarajevu, gdje u ovom trenutku obavljaju pretres.

Riječ je o brutalnom pritisku na slobodu medija i pokušaju zastrašivanja, s obzirom na to da su u redakciji „Dnevnog avaza“, pored inspektora, upad izvršili specijalci SIPA-e naoružani dugim cijevima.

Za ovakvu demonstraciju sile nad našim novinarima i urednicima nije bilo potrebe, jer su „Dnevni avaz“ i njegov izdavač „Avaz-roto press“ poznati po visokoprofesionalnom i transparentnom radu, bez ijedne mrlje u 20-godišnjoj povijesti.

S tim u vezi, istražitelji SIPA-e, kao i u nekim ranijim slučajevima, na vrijeme su imali priliku dobiti od nas sva potrebna saznanja te nije bilo potrebe za bilo kakvim prepadima.
No, u ovom slučaj, kao i u prošlogodišnjem upadu u redakciju Klixa, radi se o pokušaju notornog policijskog zastrašivanja naših urednika i novinara, što se pokušavalo i u više navrata ranije.

„Dnevni avaz“ je najtiražniji bosanskohercegovački list, poznat po beskompromisnom antikorupcijskom novinarstvu, koji je tokom dvije decenije objavljivanja uspio raskrinkati brojne afere i tako pomoći demokratizaciji društva.

Takvo opredjeljenje ovog lista, koji se nije mogao potkupiti i uplašiti, očito je problem nekima u ovom društvu koji žele da u njemu vlada nekoliko porodica i da za to ama baš nikome ne odgovaraju.

Nismo se uplašili ni prilikom brojnih drugih sličnih prepada, prijetnji, pokušaja zaplašivanja, pa nećemo ni ovaj put.

Pozivamo naše čitaoce, javnost i neovisna novinarska udruženja i organizacije da nas, kao i u proteklih 20 godina, podrže na ustrajnom putu borbe za slobodnu, demokratsku, sekularnu Bosnu i Hercegovinu.

Ideja slobodne i demokratske Bosne i Hercegovine, kao i bilo koja druga ideja, neće se i ne može ugušiti dugim cijevima!

Urednički kolegij „Dnevnog avaza“
Glavni i odgovorni urednik
Faruk Vele

Za izdavača: Uprava „Avaz-roto press“
Generalni direktor
Sead Numanović

avaz.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/