Upustvo MIZ Bugojno: Džamije će biti otvorene za podne i ikindiju namaz

UPUSTVO IMAMIMA O ORGANIZACIJI VJERSKIH AKTIVNOSTI U DŽEMATIMA MEDŽLISA ISLAMSKE ZAJEDNICE BUGOJNO U RAMAZANU 1442/2021.GOD.

-Prema Takvimu Rijaseta islamske zajednice u BiH, mubarek mjesec ramazan nastupa sa zalaskom sunca u ponedjeljak 12.04.2021.god. Prva teravija će se klanjati u ponedjeljak, dok će prvi dan ramazanskog posta biti u utorak 13.04.2021.god.
-Potrebno je u našim džematima očuvati kontinuitet ramazanskih ibadeta, te iste organizirati u skladu sa preporukama organa Islamske zajednice i nadležnih državnih organa u pogledu čuvanja od korona virusa.
-Džamije će biti otvorene za podne i ikindiju. Zbog policijskog sata sabah, jaciju i teravih namaz obavljat će samo imam i mujezin.
-Teravih namaz organizirat će se na način da se nakon salavata i ezana klanja jacijski farz(4 rekata), sunsunnet(2 rekata), teravija(4+4 rekata) i vitr namaz(3 rekata).
-Džuma namaz organizirat će se uz poštivanje svih mjera. Nakon sunneta (4 rekata) održat će se hutba, a nakon farza proučit će se dova i završiti namaz. Džuma namaz će biti organizirana i u mjestima gdje su angažovane softe, ramazanski imami.
-Mukabele će se vezati za podne ili ikindiju namaz uz prisustvo dozvoljenog broja džematlija.
-Potrebno je posvetiti posebnu pažnju čistoći džamije kao i higijenskim uslovima(dezinfekcija prostora, dezinfekciono sredstvo za džematlije i sl.)
-Potrebno je informirati džematlije da djeca do12 godina i džematlije iz rizičnih grupa namaze i druge ibadete obavljaju u svojim domovima.

RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN!