Upozorenje na moguću pojavu bolesti “kvrgave kože” kod goveda

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske zatražili su od veterinara da u svakodnevnom radu dodatno obrate pažnju na moguće simptome nodularnog dermatitisa ili tzv. bolesti ‘kvrgave kože’ kod goveda.

Pozvali su i vlasnike goveda koji primijete neke od simptoma da se jave veterinaru, koji, u slučaju sumnje na pojavu bolesti, treba da hitno izvijeste resorno ministarstvo.

Nakon Bugarske i Makedonije i u Srbiji je kod goveda zabilježen nodularni dermatitis.

Uobičajeni simptomi koji se javljaju kod goveda su čvorići koji se poslije nekoliko dana pretvaraju u kraste ili rane na koži, oticanje nogu, kašalj, obilno curenje iz nosa, izlučivanje pljuvačke, suzenje očiju, infekcija oka i groznica.

Životinja koja oboli od ove bolesti je iscrpljena, odbija da jede i mršavi.

Ova bolest ima brojne načine i moguće puteve širenja, zbog čega se brzo širi na nova područja, ali se ne prenosi na ljude.

fena

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o
https://www.bugojno-danas.info/mlinpek-pekara-u-centru-bugojna-u-kratkom-periodu-postala-omiljeno-mjesto-bugojanaca/