Pripremite sunčane naočale i laganiju odjeću, očekuje nas toplotni val

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/
Toplotni val zahvatit će istočna područja BiH, koji bi poslije nedjelje nakratko mogao imati tenedenciju prerastanja i u toplotni udar vrlo kratkog daha.

Klimatolog Nedžad Voljevica ističe da još uvijek postoji izražena mogućnost za povremene pljuskovite padavine, ponegdje i jače grmljavinsko nevrijeme lokalnog karaktera.

“Prvih nekoliko dana, u sedmici od 13. do 19. juna, proteći će s jačim pljuskovima tokom poslijepodneva. Potom će se izgledi za padavine umanjiti, srijeda 15.6. će biti oblačna, a u četvrtak 16.6. se očekuje osjetnije zatopljenje, pri čemu će upravo taj dan biti i najtopliji u sedmici koja je pred nama. Maksimalne dnevne temperature dostići će između 32 i 35 stepeni”, ističe Voljevica.

Slično vrijeme, uz neznatno niže temperature, očekuje se i u petak 17.6., kada su ponovo moguće poslijepodnevne padavine, izraženije u Krajini i na sjeveroistoku zemlje. Za vikend temperature neće biti tako visoke kao sredinom sedmice, maksimalne će se kretati između 30 i 32 stepena, uz slabiju mogućnost za padavine.

U periodu od 20. juna do kraja mjeseca očekuje se također promjenljivo vrijeme. Temperature će od ponedjeljka 20. juna postepeno rasti i maksimum dostići od 23. do 25. juna, nakon čega je, prema aktuelnim prognostičkim kartama izgledno osvježenje u vidu padavina.

Za veći dio Srbije narednih dana važiti će narandžasti meteoalarm, zbog ekstremno visokih temperatura, koje će do kraja sedmice negdje dostići i 40 stepeni. Bit će pretežno sunčano i tropski toplo. Poslije podne i uvečer očekuje se lokalni razvoj oblačnosti, a krajem mjeseca i pojava lokalnih pljuskova s grmljavinom. Puhat će umjeren do pojačan jugoistočni vjetar, povremeno i jak. Maksimalna temperatura do 34 stepena, a na jugu će temperature biti i do 37 stepeni. Od 20. juna očekuju se i tropske noći, a minimalna temperatura neće se spuštati ispod 20 stepeni celzija.

U Hrvatskoj, prema vremenskoj prognozi, bit će vruće u odnosu na prethodni period. Tako će se živa u termometru popeti i do 34 stepena, a najveće temperature očekuju se u četvrtak i petak.

klix.ba
http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/