Udruženje Pomozi.ba uručilo 10 aparata za kisik bolnicama u Travniku i Zenici

U okviru hitne akcije pomoći stanovništvu, Pandemija 2021, Udruženje POMOZI.BA, ustupa medicinskim ustanovama aparate za kisik za lakše Covid pacijente, kako bi rasteretili preopterećeni sistem.

Jučer je koordinator za SBK Amir Fulurija ispred humanitarnog udruženja POMOZI.BA uručio 5 aparata kantonalnoj bolnici u Zenici a danas je uručio još 5 u Travniku i to za bolnicu za plućne bolesti (sanatoriju) 3 komada i za Kantonalnu bolnicu 2 komada.

Radi se o aparatima koncentrator kisika, marke AEROPLUS E, njemačke proizvodnje, registrovanim u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Aparati sami proizvode kisik do 5 litara u minuti, što znači da su za lakše Covid pacijente. Važno je jer trenutno zbog gužvi u bolnicama, lakši pacijenti koji su skoro oporavljeni zauzimaju instalacije i boce teškim bolesnicima.

Što se tiče donacije, mi ustupamo aparate na godinu dana i mi ih servisiramo o svom trošku. Korištenje se može i produžiti, ako bude još uvijek kriza i potreba.

Do sada je POMOZI.BA uručilo 30 aparata, od čega 20 bolnici u Sarajevu, 5 KB Zenica i 5 u Travniku, 3 za Plućnu bolnicu i 2 za Bolnicu Travnik. Akcija se nastavlja, a svi koji je žele podržati, mogu to učiniti putem računa Udruženja, web platforme ili humanitarnog broja: 17022, kojim se donira 2 KM za ovu akciju.