Učenici bugojanske Gimnazije u saradnji sa Nansen dialogue centrom su danas, povodom Dana škole, zasadili lipu

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/svezadom_-2/

Učenici bugojanske Gimnazije u saradnji sa Nansen dialogue centrom su danas, povodom Dana škole, zasadili lipu. Ovo je samo jedna od aktivnosti koja se realizuje u okviru projekta koji je nazvan „ljubav ispred zastava“ – interetničko obrazovanje kroz dijalog.

„Za lipu smo se odlučili zbog toga što to drvo ima posebnu simboliku u našim tradicijama, a prisutna je kako kod Ilira tako i kod starih Slavena. Koliko je ovo drvo važno dovoljno govori podatak da Slaveni nisu htjeli podizati svoje naseobine tamo gdje ovo drvo nije raslo. Ovo drvo nam je zajedničko kao i ova zemlja koju volimo!“- riječi su Armina Fuke, jednog od kooridnatora.

„Smatramo da su projekti koji se tiču interentičkog dijaloga veoma važni jer treba da se upoznajemo i da gradimo našu bolju budućnost. Ne trebamo gledati 25 godina u prošlost, već unaprijed! Trebamo težiti ka miru u zajednici jer je to jedini način da budemo sretni, i mi, i generacije poslije nas.“- kazala je Una Karabeg, također koordinator.

Posebno treba istaknuti napore Emine Hadžiabdić koja se pobrinula za nabavku lipe. Također ova akcija je dio projekta “Obrazovanje za mir- Budi drug pruži ruku” III c razreda.

Treba spomenuti i bibliotekara Gimnazije, Edina Topčića, koji im u svemu daje podršku.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/