U Travniku otvoren novi pogon tekstilne kompanije

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Novi pogon kompanije Fortitudo, namijenjen proizvodnji muških sakoa, otvoren je svečano danas u Travniku, a u njemu bit će uposleno 120 radnika.

Pogon su otvorili premijer Federacije BiH Fadil Novalić, vlasnik AS Group Sulejman Hrvić i predstavnik njemačkog partnera te kompanije Peter Gross koji su istaknuli kako će proširivanje proizvodnih kapaciteta Fortituda doprinijeti daljem razvoju tekstilne industrije u BiH.

Premijer Novalić kazao je kako je danas trebao biti na vrlo važnoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta, ali da je otvaranje novog industrijskog pogona ocijenio bitnijim događajem.

“Otvaranje novih radnih mjesta toliko nam je potrebno da je ovo za mene danas najvažniji događaj”, kazao je Novalić.

Novalić je istaknuo kako je cilj Vlade Federacije BiH poboljšavanje uvjete za zapošljavanje, a kao primjer je naveo zakonska rješenja o podršci prvom zapošljavanju i zapošljavanju nakon duže pauze.

“Posebno nam je u fokusu tekstilna industrija jer raste i trenutno ima 22.000 uposlenih”, kazao je federalni premijer, naglašavajući kako Vlada poduzima brojne korake kako bi pružila i dodatnu podršku investitorima.

Fortitudo d.o.o. iz Travnika nastao je na bogatoj tradiciji tekstilne industrije Borac iz Travnika, a od oktobra 2012. godine posluje u okviru AS GROUP. Otvaranjem novog pogona ova kompanija zapošljava ukupno 820 radnika.

Obraćajući se prisutnima, član Uprave AS grupacije Rusmir Hrvić je istaknuo kako se ta kompanija u početku suočavala sa ogromnim problemima, ali je izrasla u respektabilnu evropsku firmu sa modernim pogonima i dobrim radnicima.

Kako je rečeno, Fortitudo je u protekloj godini proizveo više od 340.000 odjevnih predmeta, dok će otvaranje novih pogona stvoriti nove poslovne šanse te omogućiti održavanje tradicije kvalitetne tekstilne industrije u Travniku.

Poduzetnici su danas poručili kako im je potrebna veća podrška od vlasti na svim nivoima, a predstavnik njemačkog partnera kompanije Fortitudo Peter Gross istaknuo je kako je postojanje solidarnosti između politike i ekonomije od velike važnosti kako bi bio stvoren siguran ambijent za investiranje i otvorena nova radna mjesta.

Premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo naglasio je kako BiH ima dugu tradiciju proizvodnje odjeće i obuće, a da u Travniku zauzima posebno mjesto iako je posljednjih godina bila zanemarena.

Lendo je istaknuo da kompanija Fortitudo stvara privlačan ambijent i za druge investitore, dok je načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić ocijenio kako je očigledno da nakon teških vremena dolaze bolja vremena za tekstilnu industriju, dok je obaveza predstavnika vlasti da se prilagode investitorima i pruže im potporu.

Svečanosti u povodu otvaranja novog pogona kompanije Fortitudo prisustvovao je veliki broj osoba iz političkog, društvenog i privrednog života.

klix.ba/fena

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/