U prvom kvartalu 2016. BiH povećala izvoz i smanjila uvoz

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Iz Bosne i Hercegovine je u prvom kvartalu 2016. izvezeno robe u vrijednosti 2,23 milijarde KM, što je povećanje od 1,77 posto u odnosu na isti period prošle godine, a uvezena je roba u vrijednosti 3,43 milijarde KM, što je za 0,77 posto manje nego u prvom kvartalu 2015., istaknuto je na današnjoj pres-konferenciji u Vanjskotrgovinskoj komori BiH u Sarajevu.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 65 posto, dok je vanjskotrgovinski deficit manji za 5,17 posto u odnosu na isti period 2015. i iznosi 1,2 milijarde KM.
Najznačajniji vanjskotrgovinski partner BiH je EU na čije tržište je u navedenom periodu izvezena roba u vrijednosti 1,68 milijardi KM, što je za 8,55 posto više nego u prvom kvartalu 2015., dok je iz EU uvezena roba u vrijednosti 2,43 milijarde KM, odnosno 4,07 posto više nego u istom periodu prošle godine.

Hrvatska je najznačajniji partner iz EU po obimu razmjene s BiH. U posmatranom periodu zabilježeno je smanjenje izvoza iz BiH u Hrvatsku za 2,1 posto, a uvoz je povećan za 5,44 posto.

Najznačajniji bh. vanjskotrgovinski partner iz CEFTA regiona bila je Srbija u koju je iz BiH u prvom kvartalu 2016. izvezeno robe u vrijednosti oko 158 miliona KM , što pokazuje da je izvoz smanjen za 25,38 posto u odnosu na isti period 2015., dok je uvoz iz Srbije povećan za 13 posto i iznosio je oko 507 miliona KM.

Na tzv. “ostalim tržištima” najznačajniji vanjskotrgovinski partner BiH bila je Turska, a zatim Kina.

Sektori koji su prednjačili kad je riječ o izvozu iz BiH bili su: drvo, papir i namještaj; rude i metali; mašine, uređaji i kotlovi; te koža, tekstil i krzno.

U navedenom periodu najviše robe je uvezeno iz sektora: rude i metali; mašine, uređaji i kotlovi; agroindustrija; hemijski i farmaceutski proizvodi, đubriva; te koža, tekstil i krzno.

(Fena)

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/