Zasjeda Parlament BiH: Na društvenim mrežama prave šale na naš račun

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Pet različitih prijedloga izmjena Izbornog zakona koji dolaze od različitih predlagača na dnevnom su redu sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) koja je jutros počela u Sarajevu.

Izmjene izbornog zakona predložili su poslanici SDP-a i DF-a Mirsad Mešić i Damir Bećirović, dopredsjedavajuća Doma Borjana Krišto (HDZBiH) te poslanici SDA i SBB-a Amir Fazlić i Mirsad Đonlagić.

Razmatranje ovih zakonskih rješenja koja se tiču održavanja lokalnih izbora u Mostaru poslanici su predložili da se razmatraju po hitnom zakonodavnom postupku.

Poslanica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Dušanka Majkić na početku sjednice ukazala je da je predloženo mnogo izmjena Izbornog zakona po hitnom postupku, a radi se o kompliciranoj materiji te ne ispunjavaju osnovne uvjete za takvu proceduru.

Na otvaranju rasprave o dnevnom redu sjednice, Dušanka Majkić iz SNSD-a je kazala da se na društvenim mrežama pravi šala na račun Parlamenta BiH kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona BiH.

Nikola Špirić iz SNSD-a upitao je parlamentarnu većinu da li imaju zajednički prijedlog kada je u pitanju Mostar, a ne tri prijedloga koja su upućena u proceduru.

“Možemo li pokušati da se ovo odgodi za dan ili dva pa da se dođe do zajedničkog prijedloga ili je ovo igra pred očima javnosti i međunarodne zajednice? Nađite tu poslaničku mogućnost da se dođe do jedinstvenog rješenja”, kazao je Špirić.

Staša Košarac iz SNSD-a je kazao da je neupitno da se pitanje Mostara treba riješiti.

“To treba riještii u interesu građana Mostara, ali mi se čini da sa tri prijedloga se pokazuje da SDA-SBB i HDZ nemaju zajedničko rješenje. Nisam siguran da smo na putu da riješimo pitanje Mostara danas. Srbi iz Mostara su izašli sa jedinstvenom stavom i svojim viđenjem rješenja za Mostar. Mislim da nećemo doći do nikakvog rješenja za Mostar ako sveobuhvatno ne tretiramo sve one prijedloge među kojima je i onaj SDS-a i SNSD-a”, kazao je Košarac.

Poslanik SBB BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut u toku današnje sjednice u Sarajevu izrazio je nezadovoljstvo zbog neprimjerene prakse resornih ministarstava u Savjetu ministara BiH da na poslanička pitanja daju šture i nestručne odgovore.

Arnaut je u ime Kluba poslanika SBB-a zatražio pauzu od 30 minuta, kako bi i na taj način skrenuo pažnju na ignorisanje poslanika od predstavnika izvršne vlasti.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Mladen Bosić dao je ovu, drugu po redu pauzu danas, s obzirom na to da je polučasovna pauza data i prilikom utvrđivanja dnevnog reda sjednice.

Prethodno je u odgovoru Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH na poslaničko pitanje Nikole Lovrinovića, poslanika HDZ-a, kakve su potrebe domaćeg tržišta za pojedinim poljoprivrednim proizvodima navedeno da je stepen iskorištenosti prerađivačkih kapaciteta u BiH u preradi mlijeka i mesa, te prerade voća i povrća procijenjen na manje od 50 odsto.

Kada je riječ o iskorištenosti kapaciteta mesne industrije, odnosno prerade mesa i ona je niska i iznosi do 40 odsto.

S druge strane, po redovnom zakonodavnom postupku razmatranje izmjena Izbornog zakona predložila je Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma i članovi Interresorne radne grupe za izradu izmjena izbornog zakonodavstva.

Osim toga, poslanici bi danas svoj stav trebali dati i na drugo uzastopno negativno mišljenje Ustavnopravne komisije na Prijedlog zakona o Ustavnom sudu i Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona, a oba zakona predložili su poslanici Srpske demokratske stranke (SDS) i SNSD-a.

Izmjenama zakona o Ustavnom sudu predviđeno je ukidanje stranih sudija, a izmjenama Krivičnog zakona predviđeno je brisanje članova koji propisuju sankcije za nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH i Suda BiH.

Na dnevnom redu sjednice, o kojem poslanici raspravljaju, još je nekoliko zakonskih prijedloga koje je predložilo Vijeće ministara, ali i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih stranaka što je također prijedlog Interresorne radne grupe za izradu izmjena izbornog zakonodavstva.

fokus.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/