U FBiH prošle godine ukradeno 1.100 vozila: Policija savjetuje kako zaštititi svoj automobil

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/pripremazimnice/

Prema podacima Federalne uprave policije (FUP) u Federaciji BiH prošle godine je ukradeno 1.100 vozila.

Kako navode iz FUP-a riječ je o smanjenju budući da je 2014. godine ukradeno 1.209 vozila. Za krivična djela otuđenja vozila u 2015. godini je prijavljeno ukupno 107 osoba.

Daleko najviše krađa vozila desilo se u Kantonu Sarajevo (728), a slijede Tuzlanski kanton (114) i Srednjobosanski kanton (98).

MUP RS uspio pronaći 85 vozila

Kada je riječ o markama automobila, najviše je ukradeno Volkswagenovih vozila, a slijede Audi, BMW i Škoda.

U RS-u je u prvih šest mjeseci prošle godine prijavljeno ukupno 88 ukradenih vozila što je više za 22 u odnosu na isti period 2014.godine. Najviše slučajeva zabilježeno je na području Centra javne bezbjednosti Banja Luka (40).

MUP RS je uspio pronaći i vlasnicima vratiti 85 vozila od kojih su 44 otuđena na teritoriji RS-a, a 36 na teritoriji FBiH, kao i pet vozila koja su pronađena po raspisanim potragama INTERPOL-a.

S obzirom na veliki broj ukradenih vozila, iz MUP-a KS savjetuju građane kako da zaštite svoje automobile. Preporučuju građanima da postave dodatnu zaštitnu bravu za upravljač ili polugu za njegovu blokadu.

“Ugradite alarmni uređaj i elektronsku blokadu motora (skriveni prekidač strujnog kruga). Ugradite poluge za blokiranje mjenjača, papučice, kočnice i kvačila. Zatvorite pomoćni krov i prozore. Ne ostavljajte vozilo u zamračenom i pustom mjestu duže vrijeme bez nadzora. U slučaju nestanka brave i uočenog oštećenja brave, obavijestite policiju, a nakon toga, promijenite bravu i vozilo premjestite na sigurnije mjesto. Kad nadgledate svoje vozilo, pogledajte i susjedovo”, navode iz MUP-a KS.

Ne ostavljajte dokumente u vozilu

Napominju da se krađa vozila može spriječiti nizom mjera i radnji preduzetih od samih vlasnika i međusobnom susjedskom pomoći.

“Uočavajte kretanje sumnjivih nepoznatih osoba u blizini vašeg stana ili kuće, kao i parkirališta. U slučaju da vam je nešto sumnjivo, obavijestite policiju. Kada napuštate vozilo, pa bilo to i na kratko, ugasite motor, izvucite ključ iz kontakt brave, zaključajte vozilo i ne ostavljajte dokumente”, ističu iz MUP-a KS.

klix.ba

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o