U Bugojnu upriličena promocija knjige „U potrazi sa svetim-Dovišta na području Muftijstva travničkog“

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Večeras, 09.11.2018. godine u Bugojnu u prepunoj prostoriji Medžlisa islamske zajednice, upriličena je promocija knjige „U potrazi sa svetim-Dovišta na području Muftijstva travničkog“, autora dr. Elvira Duranovića naučnog saradnika u Institutu za islamsku tradiciju Bošnjaka u Sarajevu.

Recenzenti knjige su akademik Enes Karić i prof. dr. Ahmet Alibašić. U knjizi se na 480 stranica, između ostalog, govori se o dovištima i molitvištima; o svetim mjestima u islamu; o tome da li su dovišta sveta mjesta muslimana u BiH, o metodologiji za prepoznavanje staroslavenskih svetišta, o porijeklu učenja dova pored grobova evlija i dobrih ljudi; o posjećivanju turbeta; o sinkretističkim elementima u obredu kišnih dovišta; o porijeklu Ajvatovice; o turbetima: Ajvaz-dede, Hasana Kafije Pruščaka, Torlak-Alije, Đerzeleza Alije, Ibrahim-dede, Ismail-dede itd.

Pored autora promotori u Bugojnu su bili i dr. Ahmed ef. Adilović, hfz. dr. Mevludin Dizdarević kao i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bugojno Vehid ef. Arnaut.

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o