U Bugojnu povodom 70 godina NK Iskra promovisana knjiga legendarnog Vlatka Glavaša

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/bingoosmica/

Knjigu „Kapiten u teškom vremenu“ promovisali Muhamed Bikić, Viktor Dundović, Hasan Ajkunić, Sinan Sinanović, Džena Zeničanin i Ahmed Švrakić

„Vlatko Glavaš je simbol Bosne i Hercegovine. Jedan je od naših najvećih patriota, koji je za nogometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine igrao kada je to bilo najteže“, ovim riječima je započeo promociju knjige „Kapiten u teškom vremenu“, novinar i publicista Muhamed Bikić, koja je održana u Bugojnu u sklopu „Plave noći“, a u povodu 70. Godišnjice Nogometnog kluba Iskra.

“Bio sam kapiten tima u jednom teškom vremenu, kada mnogi nisu htjeli da igraju za BiH. Nisu vjerovali da ćemo uopće imati reprezentaciju. Uvijek sam govorio, a i danas kažem, nikad nisam imao rezervnu domovinu. Moja jedna i jedina domovina je Bosna i Hercegovina, a moje Bugojno je bilo i ostalo u Bosni i Hercegovini, tako sam i rekao prvom predsjedniku Republike Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću, kada me je pitao, hoću li se odazvati pozivu u reprezentaciju”, riječi su legendarnog Vlatka Glavaša, koje su ispisane za sva vremena na našim prostorima.

glavas-knjiga2

„Malo je pojedinaca koji su tako hrabro i predano isprepleli svoj život i svoju sudbinu u neraskidivu sinbiozu sa životom i sudbinom jedne sportske reprezentacije, odnosno sa cijelom državom BiH. To simbiotičko sunce, Vlatka i BiH je u tim mračnim ratnim i teškim portanim vremenima životno bljesnulo nad mršnjom, zločinom, podjelama razorenim BiH, te je rastjeralo tmušu i još i danas neugasivo sja i obasjava jednog čovjeka i jednu cijelu njegovu državu i pri  tomenerazdruživo zajednički i mukutrpno prođoše i prolaze i danas iznova između Scile i Haribde…“, riječi su recenzenta knjige profesora i publiciste Viktora Dundovića.

13775927_667833196711135_4291940902803163644_n

„Porodica Glavaš je jedna ugledna porodica u Bugojnu, porodica koja je uvijek znala cijeniti svoj grad i svoju državu. To je pokazao i naš kapiten Vlatko Glavaš kada je donio odluku u to teško vrijeme da stavi ruku na srce i jasno i glasno kaže da je državljanin Bosne i Hercegovine“ riječi su načelnika općina Bugojno Hasana Ajkunića.

„Bugojanac i Bosanac i Hercegovac je njegova odrednica i vodilja kroz cijeli život. Reprezentacija BiH je sa Vlatkom dobila na težini. Pogotovo na internacionalnoj sceni. Em Hrvat, em ljudeskara, em igračina. U to vrijeme kapetan bundesligaške Fortune“, riječi su novinara Sinana Sinanovića.

„Uvijek me je fascinirala njegova privrženost roditeljima, pa čak i u vrijeme njegove najveće slave, uvijek je volio iskoristiti ono malo vremena i doći u Bugojno. Njegova ljubav prema domovini BiH je nešto što se prepričava, a on jednostavno objašnjava da je njegova jedina domovina BiH“, riječi su novinarke Džene Zeničanin.

„Lagano umire onaj ko ne putuje, onaj ko ne čita, onaj ko ne sluša muziku, a ja bih dodaoi lagano umire onaj ko ne voli svoju domovinu i koji se ne usuđuje obući i braniti boje svoje domovine. Velika je stvar bllo igrati za državu, Reprezentaciju, pogotovo u ona ‘burna’ vremena, a Vlatko je to uspio“, riječi si direktora „Hayat production“ Ahmeda Švrakića“.

Vlatko Glavaš je karijeru počeo u Iskri (1981-91), a igrao je i za Essen (1991-92), Wuppertaler (1992- 93, 1998-99), Fortunu (1993-97) i Osijek (1997-98). Nakon igračke, okrenuo se trenerskoj karijeri: Wuppertal (1999-2000), SF Sodingen (2000-01), SF Baumberg (2001-03), reprezentacije BiH (2002- 07), TuRU Düsseldorf (2005-06), Olimpic (2009-10), Sloboda (2010-12), Čelik (2012), Vinogradar (2012). Vlatko Glavaš se od 2012. godine bavi i politikom, trenutno je vijećnik općinskog vijeća Bugojna, a član je i Predsjedništva Demokratske fronte BiH.

lakapo.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/