U Bugojnu postoji neko mjesto odakle se širi meningitis, građani strahuju

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Vakcine protiv uzročnika meningitisa nisu vezane uz obaveznu imunizaciju stanovništva, kaže dr. Jasmina Brkić-Džambić.

Pojava meningokokne sepse uspaničila je građane Bosne i Hercegovine, a posebno roditelje, nakon što su u Bugojnu dvije bebe zaražene ovom opasnom bakterijom.  

Iz nadležnih zavoda niko se nije oglasio i objasnio imaju li razloga za strah.

Traže rješenje 

– Smatra se da u Bugojnu postoji neko mjesto gdje se širi ta bakterija. U BiH, nažalost, nema vakcine za meningitis. Treba se pobrinuti kako bi se našlo neko rješenje da se djeca zaštite – ustvrdila je Aida Hajdarević, majka jedne od zaraženih beba.

Tragom tvrdnje ove majke istražili smo da nijedan od zavoda za javno zdravstvo, kako kantonalni tako ni federalni, nema nijednu vakcinu na raspolaganju!

Iako je riječ o ustanovama koje se brinu o zdravlju stanovništva, one ih ne nabavljaju!

Saznajemo da su obje bebe, stare šest i 11 mjeseci, nasreću, dobro te da su otpuštene s Infektivne klinike u Sarajevu, gdje su prebačene iz Bugojna nakon što je njihovo stanje pogoršano.  

U odgovorima koje smo dobili od kantonalnih ministarstava „pravdaju se da nabavka vakcina protiv meningitisa ne spada pod sistem obavezne imunizacije“.

– Zavod za javno zdravstvo TK ne nabavlja vakcine protiv uzročnika meningitisa, jer one nisu vezane uz obaveznu imunizaciju stanovništva – potvrdila je za „Avaz“ dr. Jasmina Brkić-Džambić.

Iste odgovore dobili smo iz drugih zavoda. Direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK Sead Karakaš na naše pozive danima nije odgovarao, jer je, kazali su nam, na terenu.

Vakcine, kojima bi se bebe mogle zaštititi od uzročnika meningokokne sepse, dosta su skupe i to je, saznajemo, razlog zbog kojih se i ne naručuju. Osim toga, od nabavke ruke dižu i pojedini dobavljači, jer ni oni nemaju ekstraprofit.

Po narudžbi

Komercijalno su u prodaji u apotekama, ali ne u svim. Iz “Apoteka Sarajevo” kazali su nam da imaju 39 doza vakcina za zaštitu od meningitisa pod nazivom „nimenriks“.

– Zbog specifičnosti, čuvanja i distribucije vakcina uopšte, pa tako i ove vakcine, ima je samo naša apoteka „Vrazova“. Maloprodajna cijena je 123,10 KM – kazala je za „Avaz“ Alma Melić, viši stručni saradnik u „Apotekama Sarajevo“.

U drugim apotekama koje smo kontaktirali po bh. gradovima kažu da vakcina nemaju.

Koliko meningokokna sepsa može biti opasna, najbolje pokazuje to da se bakterijom može zaraziti krv i dobiti sepsa, a tada su u većini slučajeva ishodi fatalni.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, godišnje se od meningitisa zarazi veliki broj djece, a ni smrtni slučajevi nisu rijetki. Tako je sedam slučajeva zabilježeno 2014., 14 godinu kasnije. U 2016. Zavodu je prijavljeno deset pacijenata s ovom zarazom, a pretprošle godine devet. O smrtnim slučajevima, iako ih ima, nismo dobili podatke.

U Srbiji vakcina obavezna, u Hrvatskoj ih uvode!  

Na listi obaveznih vakcina u Srbiji nalazi se vakcina protiv bakterije pneumokoke, a obavezna je za sve bebe rođene od 1. januara 2018. godine. Na ovaj način djeca se štite od najčešćih komplikacija izazvanih pneumokokom, kao što su upale uha, pluća i sinusa, meningitis, sepsa i bronhitis.

I na inicijativu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, od ove godine, uz deset bolesti koje pokrivaju sadašnje obvezne vakcine, planirano je da najmlađi dobiju vakcine protiv pneumokoka. Na obveznu vakcinaciju protiv te bakterije HZJZ inzistira već godinama.

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o