U Bugojnu osnovan Općinski odbor za međureligijsku saradnju

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Općinski odbor za međureligijsku saradnju formiran je u Bugojnu, na sastanku koji je održan u kabinetu načelnika Hasana Ajkunića.

Uz predstavnike Međureligijskog vijeća (MRV) BiH, izvršnog sekretara Emira Kovačevića i stručnu saradnicu Oliveru Jovanović, sastanku su prisustvovali predstavnici triju vjerskih zajednica iz tog grada – paroh Slaviša Đurić, glavni imam Vehid ef. Arnaut i župnik crkve sv. Ante Padovanskog fra Zoran Tadić.

Istaknuto je da je saradnja vjerskih zajednica u toj općini na visokom nivou, te da bi mogla poslužiti mnogima za primjer.

  • Petu godinu sam ovdje na službi, i mogu kazati da smo se mi i do sada sastajali, posebno za Božić, Bajram, Uskrs, Vaskrs i druge blagdane. Ovo je prilika da saradnju, koju smo ostvarili, još više poboljšamo, kazao je bugojanski župnik.

Po riječima načelnika Ajkunića, rad Općinskog odbora za međureligijsku saradnju trebao bi, zbog svog značaja, biti prepoznat u općinskom budžetu.

Za prvog predsjedavajućeg ovog odbora imenovan je Vehid ef. Arnaut, koji će na toj poziciji ostati godinu dana nakon čega će ga, po sistemu rotacije, zamijeniti predstavnik druge vjerske zajednice.

U BiH djeluje dvanaest općinskih odbora za međureligijsku saradnju, a nakon Bugojna u planu je njihovo formiranje u Foči i Novom Travniku.

(FENA)

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/