Održano predavanje: “Stanje i perspektive proizvodnje malina i jagodičastog voća”

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/kataloskaponudatehnike/

Organizator ovog, za proizvodjače malina i drugog jagodičastog voća , značajnog predavanja je Vanjskotrgovinaska komora BIH i Švicarski program podsticaja uvoza u EU i Švicarsku, te Udruženje malinara “Miker” i Općina Bugojno.

Tokom predavanja bilo je riječi o novim sortama i tehnologijama uzgoja, načinima pakovanja, plasmanu na evropsko tržište i drugim značajnim temama iz ove oblasti. S obzirom da naša općina preuzima liderstvo u ovoj poljoprivrenoj grani, to je jedan od razloga što je u Bugojnu organizovano još jedno stručno predavanje za ovdašnje malinare, istako je Asad Jelešković iz VTK BIH.

-Proizvodnja kultura jagodičastog voća ima veliku perspektivu i tu šansu terba maksimalno iskorist. Cijene otkupa, uslovi i plasman na tržište su izuzetno povoljni i proizvodnja može ići samo naprijed, istako je Jelešković. Još uvijek ima puno prostora za izvoz jagodičastog voća u EU i Švicarsku, rekao je Bosris Tadić ispred Švicarskog programa podsticaja uvoza u EU i Švicarsku, te naglasio da BIH iz godine u godinu postaje sve značajniji snabdjevač evropskog tržišta jagodičastim voćem, prvenstveno malinom. Od nas samih zavisi koliko ćemo tu šansu iskoristiti, zaključio je Tadić.

Riječ je o šestoj edukaciji koju organizuje VTK BIH, a jedna je u nizu koje je održano za proizvodjače maline sa ovih prostora.

-S obzirom da je malina jedna od najznačajnih poljoprivrednih kultura, zainteresiranost proizvodjača za edukaciju je uvijek velika.U ovoj proizvodjnji treba tragati za novim metodama uzgoja i postizanja boljih rezultata, istakla je Bahira Bajrić ispred Općinske službe za poljoprivredu, koja je bila domaćin današnjem predavanju.

Aida Seferović/rtv.bugojno.org

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o