U Bugojnu održana tribina “Sedmi korpus – ponos BiH”

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

U Bugojnu je održana tribina pod nazivom „Sedmi korpus – ponos BiH“, u okviru obilježavanja 22.godišnjice od formiranja Sedmog korpusa i 24.godišnjice od formiranja Armije R BiH.

Tribinu su, za učenike bugojanskih srednjih škola, organizirale Temeljne boračke organizacije (TBO) i druge organizacije proistekle iz odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH.

Tribina je počela intoniranjem Himne BiH, prikazivanjem spota o Sedmom korpusu, i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima Armije Republike BiH, tokom protekle agresije na našu zemlju.

O značaju Armije R BiH i Sedmog korpusa govorili su brigadir Remzija Šiljak, ratni komandant Faruk Aganović – Jupi, i komandant 306. brdske brigade Munir Karić.

-Sedmi korpus nije bio ponos samo Srednje Bosne, već i Krajine, Sarajevskog ratišta i cijele BiH. Bio je jedan od najmlađih, ali najljućih korpusa. Izvojevao je vrlo važne pobjede koje su, tokom Kupreške operacije, rezultirale oslobađanjem Bugojna i dijela Donjeg Vakufa početkom novembra 1994., podsjetio je brigadir Šiljak.

Dodao je da su velike zasluge Sedmog korpusa i u dejstvima na Vlašiću, odakle su krenuli oslobodilački pohodi na čitavoj teritoriji BiH.

-Borci Sedmog korpusa sudjelovali su u deblokadi Sarajeva i doprinijeli oslobađanju Bosanske krajine, naglasio je.

Kako je kazao član Organizacionog odbora za obilježavanje pomenutih godišnjica i predsjednik Saveza RVI-a SBK-a Ekrem Julardžija, istim povodom u gradovima toga kantona upriličeni su ovih dana još neki događaji.

-Centralna manifestacija je u subotu 9. aprila, kada ćemo u Centru za kulturu općine Travnik održati Svečanu akademiju, i na prigodan način odati dužnu počast svim šehidima i borcima, koji su poginuli braneći BiH od agresora, istakao je.

Samo stalnim podsjećanjem na herojsku borbu jedinica Armije R BiH i Sedmog korpusa moguće je od zaborava sačuvati istinu o ratnim događajima u Srednjoj Bosni, i najmlađem korpusu koji je opjevan u pjesmi riječima: “Od Kupresa do Vlašića, ima jedna jaka sila“, čulo se, između ostalog, na tribini.

rtvbugojno.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/