Održano predavanje na temu „ Živjeti sa šećernom bolešću“

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Sinoć je u KC „Princeze Dževhere“ u Bugojnu održano predavanje na temu „Živjeti sa šećernom bolešću“. Predavanje su, u povodu Medjunarodnog dana zdravlja, organizovali Asocijacija žena i Asocijacija mladih OO SDA Bugojno.

O dijabetesu, uzrocima, liječenju i posljedicama ove hronične bolesti sa teškim akutnim i hroničnim komplikacijama govorila je prim. dr. Maksida Mahmutbegović, spec. interne medicine, dijabetolog i endokrinolog. Dr.Mahmutbegović zahvalila se organizatorima što su prepoznali važnost ove teme s obzirom da je šećerna bolest postala problem ne samo pacijenta, porodice, nego i društva u cjelini.

Dijabetes je hronična i neizlječiva bolest od koje boluje 420 miliona osoba u svijetu. Očekuje se da će do 2030. godine oboljeti oko 750 miliona ljudi. Bolest je teška ne samo zbog akutnih, već i hroničnih komplikacija koje utiču na kvalitetu života, ali i bitno skraćuju život pacijenta. Poseban naglasak u liječenju ove bolesti je na samom pacijentu – kazala je prim.dr.Maksida Mahmutbegović.

Govoreći o uzrocima nastanka bolesti ,prim. dr.Azra Mahmutović, spec. pedijatar navela je da se uz genetske predispozicije, kao jedan od uzroka dijabetesa tip 1 smatraju i viroze. Posebno je skrenula pažnju na porast broja oboljele djece od dijabetesa tip 2, čiji je uzrok, kako je navela, porast debljine i izostanak fizičke aktivnosti najmladje populacije.

Osnovni razlog pojave dijabetesa tip 2 kod djece starosne dobi od 10 do 13 godina je debljina. Komplikacije kod ovog tipa bolesti javljaju se ranije i teže su nego kod dijabetesa tip 1 – rekla je prim.dr. Azra Mahmutović.

Tema „Život sa šećernom bolešću“ obradjena je i s ginekološkog aspekta.O dijabetesu u trudnoći govorila je dr.Šefika Bajrić, spec.ginekologije i akušerstva, koja je naglasila kako je riječ o viokorizičnim trudnoćama bez obzira da li je bolest dijagnosticirana prije ili tokom trudnoće.

Brojne su komplikacije kod žene i kod djeteta u trudnoći dijabetičarke kod koje bolest nije regulisana. To ne znači da žena dijabetičarka ne može iznijeti trudnoću i roditi zdravo dijete. Za to je potreban timski rad i tada rezultati neće izostati– rekla je dr. Šefika Bajrić.

U holu KC „Princeze Dževhere“ članice Asocijacije žena OO SDA Bugojno postavile su izložbu svojih radova. Izložba je bila prodajnog karaktera a sav prihod namijenjen je u humanitarne svrhe.

rtvbugojno.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/