U Bugojnu održana Skupština demobiliziranih branilaca Centralne Bosne

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/ususretljetu

U pozorišnoj sali KSC-a protekle subote održana je Izvještajna skupština Udruženja demobiliziranih branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. Centralna Bosna.

Skupština je rezultirala zaključcima koji će biti upućeni Vladi i Parlamentu Federacije BiH-ne. Skupština je otvorena intoniranjem državne himne, a nakon učenja fatihe pred duše šehida i poginulih boraca prisutnima su se obratili predstavnici općinskih organizacija Bugojna, Novog Travnik i Travnika i prezentirali broj evidentiranih demobilisanih boraca sa urađenim socijalnim kartama. Skupštini su se obratili i načelnik općine Bugojno Hasan Ajkunić, kao i gosti iz drugih bh krajeva i boračkih udruženja.

Koordinator Savjeta demobiliziranih branilaca BiH Murat Silajdžija u svom istupu osvrnuo se na prethodna dva skupa u Travniku i Bihaću, te donesenu Rezoluciju branilaca u Travniku od 20. februara 2015.godine. Silajdžija u svom obraćanju nije isključio ni organizaciju protesta pred zgradom federalne Vlade, ukoliko se adekvatno ne riješi status demobiliziranih branilaca.

Skupština je okončana zaključkom o potrebi održavanja hitne sjednice federalne Vlade uz prisustvo predstavnika branilaca iz svih kantona i rješavanje startusa demobilisanih boraca po tačkama Rezolucije. Također su donesni zaključci da se usaglašeni prijedlog rješenja statusa demobiliziranih branilaca nađe u raspravi u oba doma Parlamenta Federacije BiH, a da se na taj način doneseni Zakon primjeni u roku od 60 dana po objavljivanju u Službenim novinama FBiH.

Predstavnici Udruženja demobiliziranih branilaca Centralne Bosne načelniku Bugojna Hasanu Ajkuniću ovom prilikom su, u znak zahvalnosti za podršku u radu i organicaziji ove skupštine, uručili prigodnu zahvalnicu.

rtvbugojno.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/