U Bugojnu održana prva konferencija za roditelje u BiH

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/svezaljeto/

„Bilo je informativnog i obrazovnog karaktera. Dosta smo stvari naučili koje nismo znali – kako naše ponašanje utječe na psihološko stanje naše djece.Kako utječe škola i sami nastavnici i djeca s kojima se druže. Dosta mi je pomoglo, ranije smo malo više galamili na djecu, a razgovarali smo i o nasilju između djece, s čim smo imali iskustva, i škola je to odlično riješila,“ kaže Mersiha Karamustafić, samohrana majka čija kćerka pohađa Prvu osnovnu školu Bugojno, gdje je danas održana prva konferencija za roditelje u BiH.

Konferencija je održana u u sklopu realizacije projekta „Dostupno i kvalitetno obrazovanje za djevojčice i dječake Rome“ koji se već treću godinu provodi u BiH i u Srbiji. Projekat se fokusira na pitanja isključivanja, diskriminacije i otežanog pristupa osnovnim servisima kao što su obrazovanje, zdravstvena i socijalna zaštita za romsku djecu i njihove porodice.

„Konferencije za roditelje su novi oblik saradnje škola i porodica tokom kojih se akcenat stavlja na teme od značaja za razvoj odgojnih vještina roditelja. Konferencije su proizašle iz rada kutaka za roditelje koji su otvoreni u 28 škola širom BiH uz podršku Save the Children,“ istakla je ovom prilikom Miroslava Marjanović, službenica u programu obrazovanja Save the Children-a.

Teme konferencije – podrška odraslih u učenju, stilovi odgoja i značaj saradnje porodice i škole izabrane na osnovu prijedloga roditelja.

„Ovaj vid saradnje roditelja i škole pokazao se kao jako dobar i efikasan. Roditelji su oduševljeni i željeli bi da ovakvo nešto češće organizuje. Svidjele su im se teme vezane za roditeljstvo a i samo druženje je bilo relaksirajuće,“ kazala je nastavnica razredne nastave Fatima Teskeredžić.

Saradnja roditelja i škole ne odnosi se samo na dovođenje djece u školu i informisanje o uspjehu djece, već može imati puno veću ulogu u obrazovanju djeteta. Aktivnijom saradnjom nastavnika i roditelja postiže se veća motivacija djece za učenje i sprječava rano napuštanje školovanja.

Konferencije za roditelje u narednih mjesec dana održaće se i u ostalih 27 osnovnih škola obuhvaćenih projektom.

Fotografije: Imrana Kapetanović/Save the Children

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o