U Bugojnu održana manifestacija „Dani polja hibrida kukuruza“

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Služba za poljoprivredu općine Bugojno je, u saradnji sa Federalnim zavodom za poljoprivredu i proizvođačima sjemenskog materijala, organizovala danas u našem gradu manifestaciju „Dani polja hibrida kukuruza – Bugojno 2015“.

Učesnici manifestacije najprije su posjetili ogledno polje hibrida kukuruza u Kandiji, gdje je izvršena prezentacija šest hibridnih sorti kukuruza sjemenske kuće „Pioneer“ iz Zagreba. Prezentaciju je obavio predstavnik ove kompanije Emir Husika, istakavši kako bez novih hibrida i ulaganja nema ni kvalitetne proizvodnje kukuruza u BiH. Sorte Instituta za ratarstvo i povrtlarstvo „NS“ iz Novog Sada na oglednom polju u Mlaćinom gaju, na imanju Amira Mlaće, predstavo je Ivica Đalović, dok je o sortama hibrida kompanije BC- sjeme iz Orašja govorio Damir Mišetić. Na značaj održavanja ovakvih manifestacija i formiranja oglednih polja hibrida kukuruza, ukazao je u svom obraćanju na manifestaciji Omer Kurtović, direktor Federalnog zavoda za poljoprivredu, kao i Senad Kikić, stručni savjetnik za žito u ovom zavodu. Kratko su se prisutnima obratili i načelnik Hasan Ajkunić, te predsjedavajuća Općinskog vijeća Bugojno Greta Kuna.

-Slična manifestacija jučer je održana u Sarajevu, i mi idemo dalje. Šta je cilj? Jednostavno, od 2011. godine poljoprivredni proizvođači iz BiH nisu u stanju na svojim parcelama zasnovati proizvodnju novim visokorodnim hibridima, iz razloga što trenutno nije u funkciji Sortna komisija BiH. Zbog te činjenice, mi smo se odlučili da zajedno sa sjemenskim kućama postavimo oglede novih sortnih kreacija kako bi našim proizvođačima ukazali na prednosti tih hibrida u odnosu na stare hibride, koji su bili u proizvodnji. Ovu godinu je okarakterisalo jako sušno razdoblje, i možda je ovo najbolja prilika da proizvođači vide koji hibridi mogu da daju zadovoljavajuće rezultate i u ovako ekstremnim uslovima. Ono što već znamo je da će, zbog suše, prinosi u 2015. godini biti znatno umanjeni, naglasio je Kurtović.

Pomoć u realizaciji današnje aktivnosti pružila je Općina Bugojno, te brojni sponzori, zahvaljujući čijim donacijama je organizovana i nagradna igra za poljoprivredne proizvođače. Riječi zahvalnosti onima koji su pomogli realizaciju manifestacije „Dani polja hibrida kukuruza“ uputio je, u ime organizatora, Šefik Abazović.

Pomenute sjemenske kuće su za sve poljoprivrednike – učesnike manifestacije obezbjedile prigodan promotivni materijal, u kojem su navedene, između ostalog, karakteristike danas predstavljenih, ali i nekih drugih hibrida kukuruza koji bi se mogli naći u narednom periodu na oglednim poljima u BiH. Najavljena su, također, različita edukativna predavanja, koja bi se trebala realizovati u Bugojnu tokom predstojeće zime.

rtv.bugojno.org/Mevlida Ridžal

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/