U Bugojnu obilježen 1. februar – Svjetski dan hidžaba

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Prvi februar obilježava se kao Svjetski dan hidžaba. Tim povodom, na području Medžlisa IZ Bugojno organizovano je nekoliko događaja, s ciljem davanja podrške ženama koje nose hidžab.

Medžlis IZ Bugojno i Aktiv žena „Asr i Hedija“ organizovali su u subotu u prostorijama Medžlisa predavanje na temu „Socijalna i emocionalna inteligencija kroz prizmu pozitivne psihologije Islama“. Gošća predavač bila je psihologinja i psihoterapeutkinja Aida Tule iz Sarajeva, koja se već desetak godina bavi pitanjima socijalne i emocionalne inteligencije s aspekta Islama i pozitivne psihologije.

-Naš cilj je da ukažemo na spojivost ovih oblasti, s obzirom da one doprinose usavršavanju svih nas, i da osvjestimo rad na vlastitom upoznavanju. A, koliko, zapravo, poznajemo sami sebe? Onoliko koliko smo otvoreni i iskreni prema sebi i svjesni ciljeva koje želimo ostvariti u životu. U tome leži apsolutno sve. Samim tim, svjesni smo svojih slabosti i prednosti, tako da poboljšavamo ono što je dobro, a popravljamo stvari za koje smatramo da su naša slaba strana, naglasila je Tule.

Muallima Suvada Šehić i nastavnica islamske vjeronauke Armina Bušatlić, aktivistkinje Medžlisa IZ-ce Bugojno, naglasile su da je predavanje održano u sklopu redovnih godišnjih aktivnosti bugojanskog Medžlisa.

Ukazale su, također, na značaj teme koja je privukla veliku pažnju prisutnih žena.

– Svojim dosadašnjim radom, mi smo pokazale da nema niko pravo da se igra i da utiče na naš izbor. Ustvari, hidžab je i naša volja i naš život koji mi svakodnevno živimo, i u svojim djelima to primjenjujemo i praktikujemo, istakle su.

Povodom Svjetskog dana hidžaba, danas je nakon klanjanja podne namaza upriličena šetnja na relaciji od Kulturnog centra Princeze Dževhere do Sultan-Ahmedove džamije.

Na taj način, aktivistkinje Medžlisa IZ-ce Bugojno i sve zainteresovane žene pružile su podršku ženama koje već nose hidžab ili razmišljaju da to učine u budućnosti, uz poruku da svojim životnim opredjeljenjem i djelovanjem pokažu da “hidžab nije nešto zbog čega bi se žene trebale osjećati ugrožene ili manje vrijedne u odnosu na osobe koje ne praktikuju taj način odjevanja”.

Inače, kampanja obilježavanja 1. februara, Svjetskog dana hidžaba, potekla je iz New Yorka na inicijativu jedne studentice muslimanke s hidžabom, koja je poslije terorističkog napada 2001. godine počela doživljavati razne neugodnosti.Generalni cilj kampanje je poticanje razumijevanja i vjerske tolerancije.

hidzab

rtvbugojno.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/