Tužilaštvo BiH obustavilo istragu za ratne zločine protiv Mehmedovića

# https://www.zekataxi.com/

Tužilaštvo BiH obustavilo je višegodišnju istragu protiv zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudina Mehmedovića za navodni ratni zločin.

Ovu informaciju potvrdio je na konferenciji za medije Mehmedović koji je rekao da je odbrana BiH u Tešnju, ali i na ostalim dijelovima njene teritorije bila časna i poštena.

Tužilaštvo je donijelo ovakvu odluku zbog nedostatka dokaza.

Kako kaže, prije nekoliko godina mnogi su se utrkivali ko će veće gadosti iznijeti na njegov račun, navodeći kao primjer Dževada Galijaševića bliskog režimu Milorada Dodika.

Ovo je danas pobjeda institucija BiH. To daje nadu i ohrabrenje građanima BiH. Zahvaljujem se svima koji su mi davali podršku“, rekao je Mehmedović.

On je najavio da svi koji su nezakonito postupali treba da snose odgovornost, o čemu će se konsultovati sa svojim advokatom.

Istraga je trajala desetak godina, a Mehmedović je podsjetio da su se mijenjali različiti timovi i tužioci, odnosno da su pokušavali naći bilo šta što će ga inkriminisati.

Pripadnici SIPA-e su, dok se na čelu ove institucije nalazio Goran Zubac, 2013. godine lišili slobode Šemsudina Mehmedovića.

Tada je saopćeno da je u okviru predmeta kodnog naziva “Ozren” Mehmedović lišen slobode zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo ratnog zločina.

Mehmedović je rekao da je takvom odlukom dobivena još jedna bitka koja se odnosi na pravni karakter borbe za nezavisnu BiH. Kako kaže, u ovom slučaju se nije radilo samo o njemu, već o kompletnoj BiH i Tešnju.

Utrkivali su se razni karakteri ko će više ružnih i nečasnih epiteta izreći o meni, braniteljima i karakteru naše borbe. Godine 2005. podnesena je prijava protiv mene zbog navodnog ratnog zločina u Tešnju“, kazao je Mehmedović.

Istakao je da se velikosrpska propaganda utrkivala u tome ko će više laži u medijima plasirati o njemu i karakteru rata u BiH.

Sada javno kažem, ponosan sam na svoju prošlost. Niste je uspjeli prljati. Istraga se vodila 13 godina, a na nezakonit način lišen sam slobode 2013. godine. Od tada do danas se zvanično vodila istraga protiv mene“, rekao je Mehmedović.

Kako kaže, u Tešnju su se provjeravali razni lokaliteti kako bi se našao bilo kakav dokaz protiv njega, a plaćani su i određeni svjedoci koji su bili spremni teretiti ga za nehumano postupanje.

Danas zaboravljeni direktor SIPA-e Goran Zubac uživa političku zaštitu svog pokrovitelja Milorada Dodika. Mario Kapetanović, Dženana Omerhodžić, Dalibor Milošević, Čerkez, Blažović i drugi dobili su unapređenja zbog tog slučaja. Da li se radi o profesionalizmu ili zloupotrebi ovlasti vjerovatno će utvrđivat Sud BiH“, kazao je Mehmedović.

Istakao je da je odbrana BiH na području Tešnja bila časna, dostojanstvena i istrajna i da se takvo nešto, isto kao i odbrana kompletne BiH, nikako ne može dovoditi pod znak pitanja.

Bez obzira na to što neke stvari nekim ljudima ne mogu oprostiti, pozivam sve bh. patriotske snage i pojedinačne i grupne da ostavimo po strani različitosti i da objedinimo svu pozitivnu energiju te ne dopustimo da nas metode specijalnog rata zavedu na put koji predstavlja antidržavno djelovanje i radikalno ugrožavanje naše budućnosti“, poručio je Mehmedović.

klix.ba

https://www.bingotuzla.ba/kataloskaponuda_tehnike/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o