TRAGEDIJA U KAKNJU Poginula četvorica rudara, dvojica povrijeđena

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

11:55 Saznajemo da će obdukcija stradalih biti obavljena poslijepodne u Gradskim grobljima Visoko, ali prvi nalazi kažu da se radi o višestrukim lomovima usljed zatrpavanja kamenom masom.

Mijo Stojičić je imao dvoje djece, ali prema informacijama iz sindikata rudnika, supruga ovog komorata je bila u devetom mjesecu trudnoće i nosi blizance, dvojke.

11:13– Očekuje se obraćanje federalnog rudarskog inspektora Ferida Osmanovića, v.d. generalnog direktora EP BIH Bajazita Jašarevića, v.d. direktora rudnika Kakanj Kasima Alajbegovića i federalnog premijera Fadila Novalića.

10:23– Stradali Muhamed (Muhameda) Sarač, rođen je 1968., radio je kao utovarivač. Bio je oženjen, ima jedno dijete, a u ovom rudniku zaposlen je od 2004. godine. Utovarivač, Nermin (Kasima) Mušija, rođen je 1977. godine, a na ovom poslu radio je od 2013. Mijo (Ilije) Stojčić, također utovarivač, rođen je 1976., u rudniku radi od 2013. godine, bio je oženjen i ostavio je iza sebe dvoje djece. Sejad (Nedžiba) Gađun, rođen je 1971. godine, bio je utovarivač, zaposlen od 2013., otac dvoje djece.

Povrijeđeni nadzornik Haris (Omera) Mušija, rođen je 1972., a ovaj posao obavlja od 1997. godine. Džemal (Kemala) Ibrahimspahić, rođen 1980. godine u rudniku kao utovavrivač zaposlen je od 2010. godine.

10:01-Tijela poginulih prebačena su u Gradska groblja Visoko, a tužilac će odlučiti hoće li biti obavljena obdukcija.

9:53– Portparol Rudnika Kakanj Adib Zekić potvrdio je da su u nesreći smrtno stradala četiri rudara, te da su ostali bezbjedno napustili jamu u kojoj su sada rudarski inspektori.

Poginuli su NK rudari utovarivači Nermin M., Muhamed S., Mijo S., Sead G., nezvanično saznaje “Avazov” portal na licu mjesta.

Predstavnici Rudnika već su jutros posjetili njihove porodice.

9:52– U trenutku nesreće u jami Begići-Bištrani nalazilo se 28 rudara i odmah nakon nesreće ostali rudari, njih 24, uključujući i dvojicu povrijeđenih, su napustili jamu i sigurno izašli izvan nje.

Trenutno se u jami Begići-Bištrani obavlja uviđaj Federalne rudarske inspekcije, nakon čega će se znati okolnosti teške rudarske nesreće sa smrtnim posljedicama.

Prema prvim neslužbenim informacijama, do ove tehnološke nesreće je najvjerovatnije došlo usljed, rudarskim rječnikom rečeno do “zarušavanja materijala iz krovine”, kojom prilikom se obrušio gornji svod rudarskih prostorija.

Jama Begići-Bištrani je novootvorena kakanjska jama, otvorena 2013. godine, koja je pokrenuta kao zamjenski kapacitet za eksploataciona polja u jamama pogona Haljinići.

9:44 – Kako “Avazov” portal saznaje, stradali rudari su Muhamed Sarać i Sejad Gađun, Mijo Stojčić i Nermin Mušija. Oni su stradali tako što se dio konstrukcije pokrenuo i pao preko njih.

Prema riječima jednog od rudara, nesretni radnici nisu imali nikakve šanse da se spase.

Povrijeđeni rudari su Haris Mušija i Džemal Ibrahimspahić.

07:57 – U jami Begići – Bištrani, sinoć oko jedan sat iza ponoći, u trećoj smjeni dogodila se nesreća u kojoj su četiri rudara smrtno stradala, a jedan teže i jedan lakše povrijeđen.

Smrtno su stradali S.M., G.E, M.N. i S.M., dok su povrede zadobili komorati inicijala I.Dž i M.H.

Slučaj vodi dežurni kantonalni tužilac, uviđaj obavlja Federalna rudarska inspekcija.

Planirano je da se oko 11 sati novinarima obrati federalni rudarski inspektor.

Svi preživjeli rudari bezbjedno su napustili radna mjesta i izašli vani.

U pogonu Haljinići non-stop pristižu rodbina i priajtelji, a jauci koji dopiru iz zgrade nikog ne mogu ostaviti ravnodušnim.

Kakanj tuguje za svojim komoratima.

avaz.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/