Titovo odijelo 60 KM, a njegove VILE u Bugojnu postale RUGLO: Nekada ponos ovog grada, sada su sklonište za pse lutalice

https://www.bugojno-danas.info/

Kako se pravi posao sa Titovom ostavštinom najbolje su pokazali Slovenci koji su Titovu vilu na Bledu pretvorili u turističku destinaciju na kojoj dobro zarađuju. Naime, Titove vile u Koprivnici i Gorici kod Bugojna umjesto da budu turistička atrakcija na kojoj bi se dobro zarađivalo, kao što to rade Slovenci, postale su ruševine u kojima ovčari sklanjaju stada od nevremena a psi lutalice pronalaze mjesto za prenoćište.

Na ovu temu teško je pronaći sagovornika jer u turističkoj zajednici ne znaju ko može da gospodari objektima dok u opštini tvrde da je to još uvijek neriješen problem podjele zajedničke imovine bivše Jugoslavije koju je koristio Josip Broz Tito.

“Naravno da bi to bila odlična turistička atrakcija na kojoj bi moglo dobro da se zaradi, ali zaista ne znam ko je nadležan za ove vile. Znam da je Titov tunel kod Konjica pripao ministarstvu obrane BiH ali on se povremeno i otvori pa služi kao turistička atrakcija ili se u njemu organizuju likovne kolonije, izložbe, itd…

Kako se pravi posao sa Titovom ostavštinom najbolje su pokazali Slovenci koji su Titovu vilu na Bledu pretvorili u turističku destinaciju na kojoj dobro zarađuju”, rekao je za Miroslav Matošević, direktor turističke zajednice kantona Srednja Bosna.

Titova vila na Koprivnici bila je ograđena šumskim kompleksom za lovište na površini od čak 80 hektara. U tom kompleksu bio je i izgrađen i prvi teniski teren na prostorima bivše zemlje. Danas je to sve jedna velika ruševina iz koje više nema ni šta da se odnese.

Ovdašnji ovčari tvrde da je to bila organizovana pljačka kamionima jer je vila rat dočekala potpuno sačuvana. Oni su ispričali i da je Titovo lovačko odijelo sa šeširom od kamilje dlake prodato na pijaci u srednjoj Bosni za samo 60 KM (30 eura).

Razni mešetari prodavali su i umjetničke slike, lovačke trofeje i sve što se moglo unovčiti iz Titovih vila.

Novi.ba

https://www.bugojno-danas.info/ https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://mfbanka.com/stednja/ https://www.bingotuzla.ba/akcija-za-pocetak-sedmice-pop-up/