Tijesnom većinom SDA i HDZ izglasali današnju sjednicu, na prijedlog NiP-a Šidi Kalbić plaketa Općine Bugojno

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Današnja sjednica Općinskog vijeća Bugojno izazvala je burnu raspravu gdje su dijalog vodili predsjednik komisije za izbor i imenovanje Salih Gurbeta i opozicioni vijećnici SDP-a, NiP-a i SBB-a.

Čudo neviđeno se desilo po prvi put u povijesti sjednica Općinskog vijeća Bugojno da svog kolegu nisu branili od napada kolege iz SDA tzv. modernim terminom ćutolozi. Pravo nekolegijalno ponašanje sa čim bi se složio i sam Gurbeta. Sam se borio i branio od udara opozicije koji nisu bili nimalo lagani i bezazleni, samo su se smjenjivali za govornicom iznoseći činjenice i navodeći kako se grubo krši poslovnik na šta su SDA i HDZ bili gluhi te tijesnom većinom na kraju sa 13 glasova ZA izglasali dobitnike najvećih priznanja Općine Bugojno.

Opozicija je prije glasanja napustila sjednicu izražavajući nezadovoljstvo vođenjem današnje sjednice.

Komisija za izbori imenovanje Salih Gurbeta SDA (Predsjednik komisije) i članovi Lucija Pavlović HDZ, Edina Šupić SDA, Najda Pandžo SDA i Fuad Hajić SDA, donijela je jednoglasno odluku da se ove godine nikome ne dodijeli najveće priznanje Općine Bugojno a to je počasni građanin.

Ponuđena su bila 2 prijedloga, stranka Narod i Pravda predložila je prof. Mirsada Bušatliju a šahovski klub Davora Ivoša, predsjednika NK Iskra. Kada su u pitanju plakete Općine Bugojno, Narod i Pravda je predložila Šidu Kalbić, dok je SDA Muhameda Kadunića i Veterinarsku stanicu Bugojno.

Opozicija je negodovala što se ne bira i počasni građanin Bugojna.

U svom izlaganju predsjednik komisije Salih Gurbeta je bio nespretan u izjavi te je kazao kako su od 2009. godine otkako se dodjeljuju priznanja Općine Bugojno za počasnog građanina uručene su posthumno dva priznanja, jedno za Stjepana Domaćinovića Kokana a drugo za Tarika Ljubuškića aludirajući na to da najveće priznanje Općine Bugojno može dobiti samo osoba koja nije među živima što mu je sugerisao i vijećnik Naroda i Pravde Đemal Bilanović.

Jako tijesno izglasavanje 13 vijećnika SDA, HDZ i 1 Nezavisna lista, koje se nije dopalo pojedinim vijećnicima vladajuće SDA jer su morali obavljati svoje privatne neodgodive poslove a nisu mogli jer nisu smjeli napustiti sjednicu kako se ne bi izgubio dovoljan broj ruku za izglasavanje. Većina iznosi 13 ruku.

Jako zanimljiva sjednica u kojoj su opozicioni vijećnici, njih 11, pokazali sinergiju zajedničkog djelovanja i najavili ošto ukazivanje na kršenje poslovnika i statuta i u narednim sjednicama.

Bugojno-danas.info

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o