Svi žele u Njemačku! Bugojanska Gimnazija pada u zaborav, za Medicinski smjer se prijavila 53 učenika

# https://www.zekataxi.com/

Danas će biti održan sastanak u Ministarstvu obrazovanja, kulture i nauke Srednjobosanskog kantona gdje bi trebalo biti poznato koliko će biti odjeljenja Medicinskog smjera za školsku godinu 2018/2019 u bugojanskoj Mješovitoj srednjoj školi.

Prema izvorima bliskih portalu Bugojno-danas.info saznajemo da se na prvom upisnom roku za narednu školsku godinu u Mješovitoj srednjoj školi Bugojno (bivša Gimnazija) prijavilo ukupno 86 učenika i to samo 33 je zainteresovano za Gimnaziju dok je skoro duplo, njih 53, apliciralo za Medicinski smjer. 

Ono što je interesantno, prvi put u historiji postojanja ove institucije, brenda Bugojna, Gimnazije, saznajemo da su šanse 90% da se na prvom upisnom roku prime svi učenici što bi značilo da će prvi put u historiji ove škole Gimnazija imati manje učenika u odnosu na drugu školu. Dakle, ukoliko Ministarstvo odluči da se svi učenici prime na Prvom upisnom roku koji je prošao, to bi značilo da će Gimnazija imati 2 odjeljenja, a Medicinski smjer 3 odjeljenja. Također saznajemo da su spušteni kriteriji za broj učenika u odjeljenju gdje će donja granica biti 16 učenika a gornja 20, dakle u jednom odjeljenju neće biti više od 20 učenika. Također, ukoliko budu primljeni svi učenici na prvom upisnom roku, pomenutih 86 prijavljenih, drugi upisni rok se neće ni održati koji treba biti 4.7.2018.

Bilo kako bilo, mi kao portal ne osporavamo ovakav odnos prijava, niti rukovodstvo Mješovite srednje škole koje nije uticalo na prijave kandidata, samo želimo da nam budući medicinari ostanu u Bugojnu jer fali stručnih kadrova, ali nažalost, kakve su prilike, veliki broj će tražiti radno mjesto u Njemačkoj, Austriji…

Bugojno-danas.info

https://www.bingotuzla.ba/kataloskaponuda_tehnike/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o