Svi rokovi probijeni: Većini u novom sazivu Općinskog vijeća Bugojno se ne žuri

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini su održani 15.11.2020. godine, prije 2 mjeseca i 11 dana. Centralna izborna komisija je rezultate izbora potvrdila 15.12.2020. godine i prema statutu Općine Bugojno Član 29. Prva sjednica Općinskog vijeća, u novom sazivu, održat će se najkasnije trideset (30) dana nakon objavljivanja rezultata izbora.

No, to u Bugojnu nije slučaj. Dok je u Donjem Vakufu održana a u Gornjem Vakufu-Uskoplju zakazana za 04.02.2021. godine, u Bugojnu niko ne zna kada će sjednica biti održana. Rok za zakazivanje konstituirajuće sjednice je istekao prije 11 dana.

Prema izvorima bliskih portalu saznajemo da je “problem” u neodržavanju sjednice u većinskoj stranci koja je osvojila 11 mandata a u kojoj su njih 4 morali predati mandat a radi se o direktorima javnih ustanova i preduzeća u Bugojnu, nakon što su prepustili mandate drugim kandidatima sa liste koji dolaze iza broja 11 po broju osvojenih glasova, još jedna direktorica je odustala od mandata koju je zbog prethodnih odustajanja direktora, sljedovao mandat pa se, kako navodi naš izvor, čekaju certifikati od CIK-a za novopridošle vijećnike.

Ovo je praksa u Bugojnu već nekoliko izbora što bi trebalo zakonom zabraniti jer su građani povjerenje dali kandidatima koji su osvojili glasove a ne da budu prevareni nakon izbora kao i prethodnih izbora kada su direktori samo “navlačili” glasove kandidatskoj listi. Bugojno prednjači u Srednjobosanskom kantonu kada je u pitanju odustajanje od osvojenih mandata .

Pitanje se postavlja, da li su svi direktori bili ZA da ostave mandate jer bi javnost Bugojna vrlo rado željela u Općinskom vijeću Bugojno vidjeti osobe za koje su glasali, ili su bili primorani da predaju mandate kako bi zadržali pozicije.

Uprkos raskolu u strankama u Gornjem Vakufu-Uskoplju, sjednicu su zakazali dok Bugojno još uvijek čeka, iako je matematička računica jasna, novu većinu u Bugojnu će činiti SDA (11 mandata) i HDZ (2 mandata), tačno 13 vijećnika koliko je potrebno za natpolovičnu većinu.

Dakle, rezultati izbora su potvrđeni 15.12.2020. a ni 41 dan nakon potvrđivanja rezultata u Bugojnu nema konstituirajuće sjednice općinskog vijeća koja je formalnost da se krenu zakazivati redovne sjednice i da se nagomilani problemi u našoj općini počnu rješavati.

Bugojno-danas.info

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/