Svečano otvoren 51. Teatarski festival BiH Fedra u Bugojnu

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

U četvrtak, 13.07., Bugojno je i ove godine obojeno festivalskim bojama, i svečanim otvorenjem započeta je sedmodnevna magija 51. Teatarskog festivala BiH FEDRA.

Kao i svake godine, festival je tradicionalno započeo u Galeriji Kulturno-sportskog centra Bugojno, izložbom slika pod nazivom „Iskorak u mjestu“ Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine posvećenoj Mirsadu Konstantinoviću. Izložba pod nazivom “Iskorak u mjestu” predstavlja radove Mirsada Konstantinovića, jednog od najistaknutijih bosanskohercegovačkih grafičara srednje generacije, koji je preminuo 2008. godine. Nakon njegove smrti, Akademija likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu je čuvala njegov bogati opus i 2010. godine priredila monografsku publikaciju o njegovom radu. Izložba je izbor radova iz donacije Akademije likovnih umjetnosti koja sadrži velik izbor grafika, grafičkih ploča, crteža, karikatura i skica. Naziv “Iskorak u mjestu” je preuzet iz predgovora profesora Sadudina Musabegovića za Mirsadovu samostalnu izložbu 2000. godine. Izložba prikazuje radove koji istražuju prelazak s jednog aspekta mjesta na drugi, donoseći kontinuitet i diskontinuitet, a istovremeno odašilju svježinu, lakoću i jednostavnost.

Nakon izložbe, ispred Kulturno-sportskog centra Bugojno, upriličeno je svečano otvorenje festivala koje je bilo podržano mnoštvom teatarskih zaljubljenika, te sponzora. Predstavljena je ovogodišnja selekcija predstava za čiju je realizaciju ove godine bio zadužen Vahid Duraković, magistar dramaturgije. Gledatelji i zaljubljenici teatra će imati priliku pogledati 9 predstava u takmičarskom dijelu, a program će biti popraćen bogatim revijalnim dijelom festivala. Voditeljica ovogodišnjeg otvorenja Festivala bila je Adna Rizvan, PR festivala, te se publici obratio i direktor Kulturno-sportskog centra Bugojno, Mirza Idrizović, a Festival je zvanično proglasio otvorenim Hasan Ajkunić, gradonačelnik Bugojna.


Gledatelji su, nakon svečanog otvorenja, imali priliku gledati prvu predstavu takmičarskog dijela „Pred njom je život“ u izvedbi Teatra Fedra Bugojno. „Pred njom je život“ čiju režiju i adaptaciju potpisuje Amel Ugarak, urađena je prema motivima tekstova Maje Pelević i Mire Gavrana.
„Ovo je muški svijet
Ali bi bio ništa, nula…
Niti jedna sitnica
Bez žene ili djevojke
Izgubio bi se u divljini,
ostao bi izgubljen u gorčini“
Kroz riječi Jamesa Browna i Betty Jean Newsome reditelj Amel opisuje predstavu. U predstavi igraju Ajla Beganović, Ermina Musić, Semir Beganović i Zina Šahović-Kulašin. Svjetlo i ton potpisuju Azam Hadžiabulić i Amel Ugarak, te obradu i adaptaciju muzike Edin Ćatić Batoo. Za scenografiju i kostim zaslužni su Enis Bevrnja, Irfan Agić, Vedrana Marinović i Ermina Musić, a dizajn plakata potpisuje Amar Ferizović.

Nakon predstave, održan je okrugli stol koji je vodio Strajo Krsmanović, ovogodišnji moderator okruglih stolova.

Gledatelji će 14.07., drugog dana festivala, imati priliku pristustvovati promociji knjige Tine Laco „Bosanskohercegovačka teatrologija – nakon Drugog svjetskog rata“ u 11 sati, te dvjema predstavama – u revijalnom programu, AP „Neretva“ Konjic sa monodramom „Bujrum moji“ u 19 sati , i UG za pozorišnu djelatnost „Scena“ Živinice – JU BKC Živinice „Bašeskija, san o Sarajevu“, u takmičarskom programu u 20:30. Drugi dan Festivala će završiti okruglim stolom.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/