Saopštenje za javnost OO HDZ BiH Bugojno

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Na sjednici općinskog odbora HDZ BiH Bugojno održanoj 10.07.2023 godine raspravljalo je se o informaciji o izgradnji novoga azila za pse na lokaciji Gredine koja se nalazi u neposrednoj blizini MZ Seferovići, MZ Glavice, MZ Kula-Bristovi.

S obzirom da je u proteklih mjesec dana u javnost izašla informacija kako je Azil za pse koji se nalazi na Koprivnici u MZ Poriče dobio rješenje o prestanku rada i kako je namjera pojedinaca otvaranje novoga azila na prostoru Gredina u koji bi se smjestilo oko 500 napuštenih pasa, OO HDZ BiH Bugojno se pita po čijem nalogu i odobrenju se gradi novi azil u mjestu koje je naseljeno i u kojemu postoje izvori vode koju koriste mještani sela Seferovići. 

Također tražimo od načelnika općine g. Hasana Ajkunića da javnosti objasni imaju li investitori u azil svu potrebnu građevinsku dokumentaciju, suglasnost mjesnih zajednica, odobrenje za rad ili je to samovolja pojedinaca koji iskorištavaju pse lutalice i senzibilitet javnosti prema humanom zbrinjavanju životinja kako bi se obogatili.

HDZ BIH Bugojno se snažno zalagao i bio najveći zagovornik otvaranja azila u Bugojnu kako bi se dugogodišnji problem napuštenih pasa riješio na human način. Uložili smo puno truda i vremena kao bi osigurali financiranje u proračunu za tu namjenu i smatramo da su pojedinci iskoristili dobru namjeru vijećnika i opći interes za privatne interese. 

Humano zbrinjavanje pasa zasigurno nije da budu pušteni na milost i nemilost na prostoru od MZ Poriče do Kupreških vrata i da na taj način ugrožavaju sigurnost prometa. 

Pozivamo općinsko vijeće Bugojno na reviziju ugovora sa Veterinarskom stanicom Bugojno koja je zadužena za upravljanje azilom i iznalaženje kvalitetnog rješenja ovoga problema. 

Dajemo punu podršku mještanima Glavica, Seferovića, Kule i Bristova i stojimo na raspolaganju u sprječavanju izgradnje novoga azila u Gredinama.

OPĆINSKI ODBOR HDZ BiH BUGOJNO

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/