Šta je muška neplodnost?

Muška neplodnost je zdravstveni problem kod muškarca koji smanjuje šanse da njegova partnerka zatrudni. Analiza koja je rađena pokazuje da 13 od 100 parova ne može zatrudnjeti.

Postoji mnogo uzroka neplodnosti kod muškaraca i žena. U trećini slučajeva neplodnosti problem je u muškarcu. To je najčešće posljedica problema s njegovom proizvodnjom sperme ili s isporukom sperme.

Uzroci neplodnosti


Problemi sa spermom mogu biti zbog gena s kojima ste rođeni. Odabirom načina života može se smanjiti broj spermija. Pušenje, konzumiranje alkohola i uzimanje određenih lijekova mogu smanjiti broj spermija.
Drugi uzroci niskog broja spermatozoida uključuju dugotrajnu bolest (poput zatajenja bubrega), dječje infekcije (poput zaušnjaka) i probleme s kromosomima ili hormonima (poput niskog testosterona).

Oštećenje reproduktivnog sistema može uzrokovati nizak broj spermija. Otprilike 4 od 10 muškaraca s potpunim nedostatkom sperme ima opstrukciju (začepljenje) unutar kanala kroz koje prolazi spermatozoid. Urođena mana ili problem poput infekcije može uzrokovati začepljenje.

Stvaranje zrele, zdrave sperme koja može putovati ovisi o mnogim stvarima. Problemi mogu spriječiti ćelije da prerastu u spermu. Ovo su glavni uzroci muške neplodnosti:


● Poremećaji sperme
● Retrogradna ejakulacija
● Imunološka neplodnost
● Opstrukcija
● Hormoni
● Lijekovi

Liječenje muške neplodnosti

Nijedan tretman ne može poboljšati kvalitetu muške sperme. Međutim, različite tehnike mogu povećati šanse za začeće korištenjem postojeće kvalitete sperme.

Mnogi muškarci imaju dovoljno sperme da oplode jajašca svoje partnerice u epruveti, čak i ako to ne mogu učiniti tokom spolnog odnosa. U većini slučajeva paru se može pomoći tehnologijama potpomognute reprodukcije (ART ).

Reproduktivne tehnologije dostupne neplodnim muškarcima uključuju:


● operacija
● hormonska terapija
● vještačka oplodnja
● in-vitro oplodnja (IVF)
● intracitoplazmatska injekcija sperme (ICSI)

Operacija za mušku neplodnost


Napuhivanje vena unutar testisa (varikokela) može umanjiti plodnost. Ovo stanje se može hirurški liječiti.

Cijevi unutar muškog reproduktivnog sistema koje transportiraju spermu mogu biti blokirane, možda povredom ili vazektomijom. U nekim slučajevima, blokada se može ukloniti hirurškim putem i popraviti kanale.

Ako operacija ne uspije, muškarac se može podvrgnuti drugom hirurškom zahvatu koji se naziva perkutana epididimalna aspiracija sperme (PESA).
Pod lokalnom anestezijom, tanka igla se ubacuje u epididimis. Sperma se uklanja i koristi odmah za ICSI ili zamrzava za kasniju upotrebu.


Umjetna oplodnja za mušku neplodnost

Muška sperma se sakuplja, pere i koncentrira, a zatim se kroz grlić materice uvodi u matericu njegove partnerice. Ova se opcija može odabrati kada:


● Koncentracija sperme u sjemenu muškarca je niska.
● Čovjek ima funkcionalne probleme, poput impotencije.
● Sjemenska tečnost čoveka sadrži antitijela protiv njegove sperme.
● Ženska cervikalna sluz ometa transport sperme.

In-vitro oplodnja (IVF) za mušku neplodnost


In-vitro oplodnja (IVF) je začeće izvan ljudskog tijela. Sperma se sakuplja od čovjeka i stavlja u poseban inkubator. Žena prolazi kroz indukciju ovulacije (hormonska stimulacija jajnika) i prikupljaju se jajašca. To se radi kroz vaginu pod kontrolom ultrazvuka.
Prikupljena jaja se miješaju sa spermom i stavljaju u poseban inkubator. Oplođena jaja se razvijaju u embrije, koji se zatim implantiraju u matericu žene kroz tanku cijev umetnutu kroz grlić maternice.