Šokantno: U uzorcima vode u Bugojnu pronađena bakterija Ešerihija koli?!

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/svezaljeto/

Posljednjih dana aktuelna je tema ispravnosti vode na području Bugojnu i to sa izvorište Kruščica sa koje se napaja velika većina Bugojanaca, dakle riječ je o vodi koja putuje 18 km do Bugojna kroz azbestne cijevi koje su u normalnim sredinama izbačene iz upotrebe jer mogu biti opasne ako dođe do oštećenja takvih cijevi. Sama činjenica da je vodovod Kruščica pravljen 1970-ih godina govori dosta o sebi.

No, ono što nas je šokiralo danas jesu nove informacije koje smo saznali a tiču se ispravnosti pomenute vode za piće.

Naime, iz izvora bliskog Vodovodu i kanalizaciji smo dobili 2 izvještaja o ispitivanju vode za piće za mjesec avgust, uzorci vode su uzeti u Domu zdravlja Bugojno i Bolnici Bugojno.

Nalaz iz Doma zdravlja je uredan dok nalaz iz Bolnice pokazuje da je pronađeno 10 Koliformnih bakterija što ukazuje na to da voda nije ispravna za piće. Već smo pričali sa nekim uposlenicima Bolnice koji ističu da nisu znali da voda nije za piće i da su je pili bez ikakvog upozorenja da ne piju.

Ono što je još gore jeste nalaz za septembar koji očekujemo da dobijemo a koji, kako neslužbeno saznajemo, pokazuje da je u novim uzorcima pronađena bakterija Escherichia coli te na jednoj javnoj česmi, možda i druge sadrže ovu bakterije jer su uzorci uzeti slučajnim odabirom.

Šta je Escherichia coli i da li je opasna?

Infekcije mokračnog sistema su jedan od najčešćih razloga posjete ljekaru. Jeste li znali da je preko 80 % urinarnih infekcija uzrokovano bakterijom Escherichia coli? 

Escherichia coli je bakterija koja se fiziološki nalazi u našem probavnom sistemu, no dolaskom u mokraćni sistem uzrokuje nastanak infekcije. Iako se mokračne infekcije javljaju i kod muškaraca, puno su učestalije kod osoba ženskog spola.

Većina sorti Escherichije coli bezopasne su ili mogu izazvati relativno kratak proljev. Escherichia Coli je jedna od najčešćih uzročnika upala mokraćnog sustava, a može uzrokovati i pijelonefritis, odnosno upalu bubrega. 

No, nekoliko vrsta, kao što je E. coli O157: H7, može izazvati teške grčeve u trbuhu, krvavi proljev i povraćanje.

Možda ćete biti izloženi E. coli putem zagađene vode. Zdrave odrasle osobe se obično oporave od infekcije E. coli O157: H7 u roku od sedam dana, ali mala djeca i stariji ljudi mogu razviti po život opasne oblike zatajenja bubrega koji se nazivaju hemolitički uremijski sindrom (HUS).

Poslali smo upit Domu zdravlja Bugojno da nam dostavi nalaz za septembar koji će potvrditi naša pisanja, ali nikakav odgovor, do momenta pisanja ovoga članka, nije još stigao.

Na kraju nam preostaje da ovu vodu prokuhavamo najmanje 10 minuta te je koristimo za piće ili da kupujemo kupovnu ili da odemo na druge krajeve Bugojna gdje se ne koristi Kruščica npr. Resnik i sl.

Očekujemo hitnu reakciju nadležnih vezano za novonastalu situaciju te da se javnosti obrazloži otkad voda nije za piće i kada će biti s obzirom da ima mnogo starijih osoba koji nemaju dodir sa internetom te neće saznati informaciju da voda nije ispravna za piće.

Nažalost, samo portal Bugojno Danas pravi pritisak da bi se sačuvalo zdravlje građana Bugojna. Pozivamo i ostale medije da što prije reaguju po ovome pitanju.

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o