Snijeg uništio plastenike Nihada Gurbete u Bugojnu

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Obilne snježne padavine, koje su zabilježene u prethodna dva dana u Bugojnu, nanijele su ogromne štete vlasnicima plastenika u toj općini.

Teret snijega nisu izdržali ni plastenici Nihada Gurbete, koji se nalaze u naselju Vrbanja, u neposrednoj blizini magistralnog puta.

-Uništeno je sve što je bilo pokriveno. Ovo nismo očekivali, jer smo plastenike zaštitili i osigurali stupovima. Nažalost, većina ih je nestala pod snijegom. Neki su ostali na mjestu, ali su bokovi popustili, i onda se desila havarija – kazao je Feni taj Bugojanac.

Dodaje da je u izgradnju nekoliko plastenika na ukupnoj površini od 700 kvadratnih metara uložio, uglavnom, vlastita sredstva, te da je trenutno nemoguće procijeniti štetu, koja je pričinjena.

-Ponovna izgradnja plastenika mogla bi koštati 10-15 hiljada KM, a otprilike identična sredstva planirali smo od prodaje špinata i mladog luka u sadašnjoj, i sjetvama koje bi realizirali u narednih pet mjeseci, sve do sadnje paprika i paradajza – naglasio je.

Prvi put se, ističe, našao u situaciji da, unatoč naporima koje je činio, nije uspio sačuvati plastenike u kojima je, s ostalim članovima porodice, posljednjih godina uzgajao kvalitetno povrće.

-Jednostavno, nije bilo moguće ništa učiniti. Snijeg je stalno padao, prostor koji se trebao čistiti veliki, a visina snijega od jednog do drugog plastenika do pojasa – zaključio je.

Vjeruje kako će, uz podršku onih koji bi trebali u ovom slučaju pomoći, sanirati sadašnje stanje, i da će na proljeće ponovno startati s plasteničkom proizvodnjom, u punom zamahu.

-Uvijek sam bio borac, tako da se nadam da ću, i iz novonastale situacije, izaći kao pobjednik – poručuje Nihad Gurbeta.

Fena

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o