SIPA jutros hapsila na području Bugojna

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su u operativnoj akciji „Lift“ na području Sarajeva, Mostara i Bugojna uhapsili šest osoba i izvršili pretrese objekata na šest lokacija.

Navedene aktivnosti realizovane su po naredbi Suda BiH, a u saradnji s policijskim službenicima, MUP-a Hercegovačko-Neretvanskog Kantona i Kantona Sarajevo. Poseban vid pružanja pomoći, pružila je Federalna uprava civilne zaštite.

Današnja akcija rezultat je višemjesečne istrage koju su policijski službenici SIPA-e proveli pod nadzorom Tužilaštva BiH.

Uhapšeni su H.H. (1983.), M.S. (1961.), M.Š. (1959.), M.P. (1978.), N.P. (1957.) i M.M. (1978.), zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo „Organizovani kriminal“, u vezi a krivičnim djelom „Sutra potpisivanje ugovora u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost te proizvodima dvojne upotrebe“.

Uhapšeni se sumnjiče da su zajedno s drugim njima poznatim osobama bili članovi organizovane kriminalne grupe, koja je tokom 2015. godine organizovano djelovala radi nabavke, prebacivanja i preprodaje oružja na području Bosne i Hercegovine, SR Njemačke i Republike Srbije, a sve sa ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi.

Izvršenim pretresima pronađena je veća količina oružja, municije, eskploziva i eksplozivnih naprava, koji su privremeno oduzeti i služiće kao dokaz u daljem postupku protiv navedenih osoba.

Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije SIPA-e gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada, nakon čega će, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima biti predate na dalje postupanje Tužilaštvu BiH, saopćeno je iz SIPA-e.

fokus.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/