Sindikalci odgađaju protest pred Vladom FBiH, Novalić popustio

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/kataloskaponudatehnike/

Glavni odbor Saveza samostalnih sindikata BiH (SSS BiH) na današnjoj vanrednoj sjednici izrazio je spremnost za nastavak socijalnog dijaloga, kao i da se otvori proces koji treba dovesti do potpisivanja općeg i granskih kolektivnih ugovora.

Na konferenciji za novinare predsjednik SSS BiH Ismet Bajramović je kazao da je Glavni odbor donio odluku o privremenom odgađanju generalnog štrajka upozorenja i protesta ispred zgrade Vlade Federacije BiH.

-Jučer poslijepodne smo dobili zaključak Vlade Federacije BiH koja nas je informisala u propratnom pismu da su nam poslali taj zaključak i da ga smatramo kao odgovor na naše zahjteve, a koji se odnosi na sva tri zahtjeva. Glavni odbor smatra da su zaključkom Vlade FBiH realizovani zahtjevi SSS BiH i deblokiran proces u vezi kolektivnih ugovora – kazao je Bajramović.

Vlada Federacije BiH je u tom odgovoru, kako je poznato, pozvala sve partnere da nastave socijalni dijalog, u cilju postizanja konačnog rješenja u vezi zaključivanja kolektivnih ugovora i zaštite ekonomske i socijalne politike u FBiH. Vlada Federacije je također na jučerašnjoj sjednici utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu koji će biti upućen redovnu parlamentarnu proceduru.

Bajramović je dodao da je Glavni odbor SSS BiH također donio zaključak da se naredne sedmice hitno održi sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju Federacije BiH koja bi bila posvećena opštem i granskim kolektivnim ugovorima. Podsjetio je da je 18. mart zakonski rok za njihovo donošenje i zaključio da će se Sindikat u skladu s tim ponašati i donositi svoje stavove.

Potpredsjednik SSS BiH Selvedin Šatorović, je kazao da je su zadovoljni odlukom Vlade FBiH da prijedlog izmjena Zakona o radu ne ide u hitnu već u redovnu proceduru, jer će Sindikat kao socijalni partner imati priliku da učestvuje u raspravi o tom zakonskom rješenju.

Izvor: fokus.ba

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o