Sezona grijanja u Bugojnu počinje na vrijeme

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Pripreme za početak grijne sezone na području bugojanske općine su u toku. Iz preduzeća „Bade“, koje toplotnom energijom snabdijeva korisnike u stambenim zgradama u lamelama i naselju Nugle nabavili su dovoljne količine ogrjevnog drveta za skoro cijelu sezonu.

U toku naredne sedmice vršit će se hladne probe i grijanje bi trebalo startati na vrijeme, 15. oktobra. Zainteresiranost građana za korištenje toplotne energije u naselju Lamele je zadovoljavajuće, dok je u Nuglama ugovor do sada potpisalo oko stotinu korisnika, što je mali broj. U ovom naselju će se za sve stanare grijanje pustiti 15. oktobra i trajat će petnaest dana, za one koji još uvijek nisu potpisali ugovor . Ukoliko u tih petnaest dana zainteresirani vlasnici stanova za centralno grijanje ne potpišu ugovor biće isključeni iz sistema– riječi su Adnana Karadže, vlasnika preduzeća „Bade“.

Inače, cijena grijanja, kod pomenutog isporučioca je ostala ista kao i protekle godine i iznosi 2,20 KM plus PDV po metru kvadratnom za korisnike u stanovima, te 3,60 KM plus PDV za vlasnike poslovnih prostora.

Za 240 korisnika u Vrbas naselju sezona grijanja će po riječima odgovornih u preduzeću „Kvatro“ d.o.o., koje je isporučilac toplotne energije počet će već 10. oktobra. Prije toga biće izvršene hladne i tople probe sistema. Ovo je preduzeće pripremilo dovoljne količine drva i uglja i sezona grijanja, ističu, može početi već danas. Cijena grijanja ostala je ista i iznosi 2,20 KM plus PDV.

Na lageru bugojanske Šumarije po riječima upravnika Nedžada Haračića, ima dovoljno ogrjevnog drveta, koje se redovno distribuira lokalnom stanovništvu i drugim subjektima. Do sredine narednog mjeseca biće distribuirano 400 metara kubnih ogrjevnog drveta po ranije potpisanim ugovorima, a do kraja oktobra u planu je da se na kućne adrese dopreme sve ugovorene količine drveta. Cijena je ostala ista. Jedan prostorni metar ogrjevnog drveta oblovine sa uračunatim PDV-om iznosi 62,36 KM, dok metar izrezanih drva košta 69,38 maraka. U Šumariji se nadaju da neće biti promjene cijene ogrjevnog drveta. To bi se moglo desiti samo ako dođe do poskupljenja nafte na tržištu. U tom slučaju došlo bi do neznatnog povećanja cijene drveta. Takođe, u ovom preduzeću ističu da nebi trebalo biti problema oko snabdijevanja i isporuke ogrjevnog drveta lokalnom stanovništvu i drugim subjektima u gradu ni u narednoj 2016. godini.

U Rudniku uglja Gračanica raspolažu sa dovoljnim količinama uglja za isporuku kupcima i garantuju blagovremenu isporuku – najduže sedam dana od dana uplate. Cijene ovog energenta u gračaničkom rudniku se nisu mijenjale od 2011. godine i kreću se od 70 do 95 KM u zavisnosti od toga koja se vrsta uglja od ukupno šest , kupuje. U RU Gračanica ističu da je potražnja uglja od strane kupaca u ovoj godini na nivou one iz prošlih godina

Azam Mandžić/rtv.bugojno.org

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/