Održana tribina „Značaj odbrane Bugojna u julu 1993.“

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

U organizaciji bugojanskog Udruženja tekovina borbe za Bosnu i Hercegovinu jučer je održana javna tribina na temu „Značaj odbrane Bugojna u julu 1993.“ Gosti tribine bili su general Sakib Mahmuljin, mr.Hasib Mušinbegović i brigadir Remzija Šiljak.

Udruženje za zaštitu tekovina borbe za BIH javnu tribinu „Značaj odbrane Bugojna u julu 1993.“ organizovalo je u povodu Dana bugojanskih brigada Armije R BIH. Ova tribina samo je jedna u nizu manifestacija koje je ovo Udruženje upriličilo tim povodom.

-Cilj je da se mlađim generacijama ukaže na važna historijska dešavanja tokom proteklog rata i na nemjerljiv značaj jedinica Armije BIH u odbrani ovih prostora i naše zemlje, te da se od zaborava čuva istina o onom što se događalo – rekao je predsjednik Udruženja za zaštitu tekovina borbe za BiH Bugojno, Abdulah Jeleć.

O značaju odbrane Bugojna u julu 1993. godine govorili su brigadir Remzija Šiljak , predsjednik Udruženja za zaštitu tekovina borbe za BiH SBK-a, zatim mr.Hasib Mušenbegović i general Sakib Mahmuljin. Ovom prilikom bilo je riječi o agresiji na našu zemlju koja je , kako je rečeno , izvršena i sa istoka i sa zapada, te ulozi Hrvatske u ratu u Bosni i Hercegovini. Poseban akcent sinoćnje tribine bio je na odbranu Bugojna u julu 1993.godne, kada su se dešavle ključne borbe za njegovu odbranu od srpskih i snaga HVO-a i HV-a.

– Bugojno zaslužuje jednu stručnu studiju o tome kako se odbranilo, rekao je Sakib Mahmuljin. Odbrana Bugojna bila je ključna ne samo za Gornji Vakuf i Gornjovrbasku regiju, već i za odbranu Centralne Bosne kazao je ,izmedju ostalog ,u svom obračanju Mahmuljin.

Tribini su prisutvovali učenici srednjih škola, ali i drugi mladi ljudi i građani koji su imali priliku iz prve ruke, od preživjelih aktera odbrane našeg grada, čuti historijski slijed dešavanja na ovim prostorima u julu 1993.

 

rtv.bugojno.org

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/